Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konopí, VZP a výpalné.

Teta Kateřina v nádherné knize a stejně krásném filmu „Saturnin“ neustále kolem sebe trousí lidová moudra, koncentrovaná do různých přísloví, a každého ve svém okolí tím pěkně štve. Já nikoho ve svém okolí štvát nechci.

Přesto si dovolím také jedno přísloví vyslovit a tak trochu se nad ním zamyslet.

To přísloví zní: „Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech“.

V tomto přísloví je uložena celá ta obrovská zkušenost všech lidí o tom, že náš život je složen nejen ze dnů krásných a šťastných, ale také ze dnů a příběhů, která nás mohou velmi potrápit a dokonce i zahubit.

A možná právě proto nakonec lidé přišli k tomu, že vlastně celý svůj nejistý život si potřebují nějak zajistit. Všichni potřebujeme alespoň nějakou jistotu, že když spadneme ze schodů, zlomíme si ruku a nebudeme tak moci pracovat, tak že kvůli tomu nebudeme muset jít žebrotou či dokonce nezemřeme hlady.  A tak si lidé vymysleli všemožné druhy pojištění. Mimo jiné také pojištění zdravotní.

Tady u nás, v Česku, máme zavedený tzv. Systém vzájemné solidarity. Prostě všem pracujícím je část jejich výdělku ztržená z jejich platu a je odvedena státu. Ten pak vybranou sumu rozdělí mezi jednotlivé zdravotní pojišťovny podle toho, kolik pojištěnců ta která shromáždila pod svá křídla.

Jinými slovy všichni jsme pojištěni a nemělo by se stát, že o nás nebude patřičně postaráno, pokud my sami nebo naši blízcí nenadále ochoříme, spadneme z těch schodů nebo se nám narodí dítě s nějakou vrozenou vadou.

Je to tak ale skutečně? Opravdu se nám dostane potřebné pomoci?

Moje dcera trpí progresivní formou roztroušené sklerózy a v současné době je zcela nesoběstačná. A aby toho nebylo málo, tak po deseti letech užívání léků proti doprovodným znakům této její nemoci jí tyto léky přestaly účinkovat. Prostě její organismus si na ně zvykl a přestal je jako léky brát. Možná by ještě jednou šlo zkusit jí dávky těch léků zvýšit. Jenže tam již je až příliš velká pravděpodobnost, že místo pomoci by ji ty léky zabily. A to již její odborná lékařka riskovat nemohla.

Naštěstí dceři velmi dobře pomáhá konopí. Pět let jí ho pěstoval její manžel a dalších více jak pět let jí ho již pěstuji a zpracovávám já.

Tu nemoc jí to nevyléčí. Ale už neřve bolestí, nemá pocit, že jí ty její obrovské křeče chtějí zlámat kosti , nelapá po každém doušku vzduchu, protože nemůže dýchat kvůli křečí nefunkčním dýchacím svalům, a také ji již nemusíme vozit do nemocnice na JIP jen proto, že jí hrozí protržení střev, protože ani svaly, které nám umožňují vyměšovat, jí kvůli křečím nepracují.

A to, že jí to konopí tak pomáhá, přináší mnohé i mně.  Už se nemusím dívat do očí plných bolestí a hrůzy, a nemusím už hledat místa, kde by mne nikdo neviděl, jak brečím. Ono když brečí sedmdesátiletý chlap, tak je to tak nějak hloupé.

Od února letošního roku má dcera možnost nechat si konopí předepsat svou druhou odbornou lékařkou, která je taktéž neuroložka a k tomu má povolení léčebné konopí předepisovat. A i tato lékařka konstatovala, že žádná klasická farmaka jí již pomoci nemohou, ale že jí skutečně pomáhá léčebné konopí. A také jí ho předepsala. 30 g holandského granulovaného konopí značky Bediol s potencí 6,3% dronabinolu (THC) a 8% cannabidiolu (CBD).

Od toho únoru mi ten recept leží doma na psacím stole tak, abych jej neustále viděl, a aby mi neustále připomínal, jaký zdravotní systém to vlastně máme. Recept, který by mohl mé dceři přinést pomoc, ale nepřinese. Za těch 30 g léčebného konopí by totiž musela zaplatit 8.100 Kč. A to nemůže, protože to je její celý invalidní důchod.

Obrátil jsem se tedy na vedení VZP, u které je dcera pojištěna, aby jí to konopí hradili oni. Není to přece tak dávno, co pracovníci Ministerstva zdravotnictví ubezpečovali všechny obyvatele naší země o tom, že vedle placených léků budou v lékárnách na stejné choroby i léky plně pojišťovnou hrazené.

Bohužel revizní lékařka této pojišťovny v Českých Budějovicích, MUDr. Stanislava Fantová, mi odpověděla, že to oni nemohou, protože předpisy, které vydal SUKL, jim to neumožňují.

Obrátil jsem se tedy na ředitele SUKL, Pharm. Dr. Zdeňka Blahutu, aby to VZP umožnil.

Napsal mi, že to není možné, a na několika stranách mi zdůvodnil proč.

Obrátil jsem se tedy na Ministra zdravotnictví tohoto státu.

Dostal jsem odpověď, že náš případ je přímo klasický a že pojišťovna by dceři to léčebné konopí skutečně měla proplácet.

Odvolal jsem se tedy jménem mé dcery proti rozhodnutí VZP.

Revizní lékařka  vše opět zamítla s tím, že zcela určitě ještě dcera nevyzkoušela další legální léky, které by jí také pomohly. A hned k tomu některé možnosti vyjmenovala. Na příklad baklofen, botulotoxin či opium. Také nám doporučila, že s dcerou máme cvičit.

V rámci možností s dcerou samozřejmě cvičíme. Ty léky ale dcera, podle vyjádření odborných lékařek z oboru neurologie, užívat nesmí.

Dost mne tedy udivilo, že revizní lékařka VZP má zcela opačný názor, než jaký mají dvě odborné lékařky z oboru neurologie, z nichž jedna je pracovnicí našeho nejlepšího centra léčby RS a dceru léčí již třináct let. Říkal jsem si, že i ona asi musí být také velkou odbornicí v oboru neurologie a že jí tedy je u VZP škoda. Pro jistotu jsem si ale informace o ní vyhledal na internetu.

A utrpěl jsem další šok.

Paní doktorka Stanislava Fantová, která je pod všemi těmi elaboráty VZP podepsána, není neuroložka.  Paní doktorka Fantová je zubařka.

Jinými slovy zubařka ve funkci revizní lékařky VZP prostě napíše, že neurologové takové instituce, jako je Centrum roztroušené sklerózy 1.FN UK v Praze, vedené takovou kapacitou, jako je Doc.MUDr. Eva Havrdová, CSc,  jsou hlupáci, a že dcera nemá otravovat a má se nacpat botulotoxinem nebo opiem.

Naše republika není velká. A tak vždycky, když hledáte nějakou utajenou informaci, tak najdete nějakého svého známého, který má také známého, který se k té informaci dostane a sdělí ji. Já mám známého v Plzni, kde je centrum VZP pro Jižní Čechy. A tento můj známý má známou, která na tomto centru pracuje. A tak jsem se dověděl asi toto. Revizní lékaři, pracující pro VZP, nemusí být vůbec kovaní v nějakém oboru zdravotnictví, a teoreticky by tuto funkci mohl dělat i kterýkoliv zvěrolékař. Důležité je, aby měli nějaký titul. Jejich úkolem totiž není bádat nad tím, jestli někdo bere léky, které mu pomáhají či nikoliv, ale mají dohlížet na to, aby peníze, získané tzv. za zdravotní pojištění obyvatel, se k těm pojištěncům vracely v podobě léčby skutečně jen sporadicky. Jinými slovy revizní lékař by teoreticky ani lékařem být nemusel. Musí to být ale člověk, který má dostatečně silný žaludek, aby snad nezačal, nedej Bože,  sám nad sebou před klientem zvracet.

Co ale tedy vlastně VZP je? Je to skutečně zdravotní pojišťovna?

Já se přiznám, že po této mé zkušenosti mi tato organizace připomíná něco naprosto jiného. I v naší zemi s nástupem „demokracie“ vznikly organizované tlupy, které navštěvují různé podnikatele, na příklad v rezortu pohostinství, a nutí je platit jim za tak zvanou ochranu. Říká se tomu vybírání výpalného. A říká se tomu tak proto, protože ti, kteří odmítnou platit, pak obyčejně vyhoří.

A já mám dojem, že toto jsou organizace, která slouží VZP za příklad. VZP ale neřídí žádní primitivové, kteří by se snižovali k vypalování domů a bytů těch, kteří by jim odmítli platit. Tato „pojišťovna“ si ten výběr peněz pojistila jinak. Neprovádí jej ona, ale provádí to za ni stát. A to tak, že to obyvatelům nařídí.

Výrobcům pomazánkového másla bylo státem nařízeno, že slovo máslo z názvu jejich výrobku musí zmizet, protože ten výrobek s máslem nemá nic společného.

Nemělo by se u VZP uvažovat s něčím podobným? Vždyť moje dcera není jediný příklad toho, jak se tato „pojišťovna“ chová. Vzpomeňme si jen na invalidní pacienty v Česku, kterým VZP naprosto bezdůvodně odebrala příspěvek na bezmocnost. Nebo na pacienty, kteří trpí tzv. nemocí motýlích křídel a kteří od pojišťovny dostávají naprosto nedostatečné množství potřebných léků a ostatních potřeb. Nebo si vzpomeňme na zoufalé matky, které musí nasbírat celé kamiony víček od PET lahví, jen aby mohly nechat léčit své postižené dítě.

Mně prostě u této organizace ten název „Všeobecná zdravotní pojišťovna“ nesedí.

Asi by se měla jmenovat jinak.

Ale jak?

Autor: Zdeněk Majzlík | čtvrtek 8.10.2015 10:16 | karma článku: 31,36 | přečteno: 1078x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,00 | Přečteno: 2021x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 848x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2473x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přání oslavenci, a nejen jemu, k narozeninám.

Dnes má pan Babiš narozeniny. Je mu 68 let. A protože si tohoto podnikatele, politika, a hlavně člověka velmi vážím, poslal jsem mu toto přání:

2.9.2022 v 13:56 | Karma: 28,00 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

OTEVŘENÝ DOPIS (NEJEN) NOVINÁŘSKÉ OBCI

Je to již více jak 30 let, co v naší zemi padl totalitní komunistický režim. Po celou tuto dobu je nám, obyvatelům této země, Vámi, redaktory a novináři této země, dáváno najevo, že Vy jste jiní,

25.8.2022 v 18:07 | Karma: 30,83 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé nové a naprosto ekologické vozidlo pro případ nouze.

Stále čtu v novinách, a poslouchám v rádii i v televizi, jak hrozná doba se na nás valí. Nebude plyn, ropa, nafta ani benzín. Zastaví se veškerá doprava.

23.5.2022 v 16:05 | Karma: 21,08 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé znechucení z dění na Ukrajině.

Jsem velmi znechucený z toho, co se v současné době děje na Ukrajině. Skutečně jsem se domníval, že taková svinstva, jaká tam předvádí ta Putinovská soldateska, se již Evropě dít nemohou.

25.3.2022 v 10:23 | Karma: 25,19 | Přečteno: 985x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis ambasádě Ruské federace k situaci na Ukrajině.

Napsal jsem, poslal a zveřejnil otevřený dopis vedoucím činitelům EU, všem představitelům států, kteří jsou členy EU, a také představitelům všech států sdružených do paktu NATO,

15.3.2022 v 15:41 | Karma: 20,21 | Přečteno: 475x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé protiruské aktivity.

Včera jsem nejvyšším představitelům EU, nejvyšším představitelům jednotlivých států EU a nejvyšším představitelům států začleněných do NATO poslal přes jejich ambasády tento otevřený dopis:

14.3.2022 v 18:02 | Karma: 17,37 | Přečteno: 637x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Vladimir Vladimirovič Putin a západní civilizovaný svět.

Denně se v televizi díváme na to, jak ruské zločinecké hordy, které si říkají Ruská Armáda, ničí celé čtvrti měst a celá města bez ohledu na to, že zároveň vraždí civilní obyvatele v nich.

10.3.2022 v 11:20 | Karma: 18,37 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Ukrajina únor 2022, Vladimir Vladimirovič Putin a mé prozření.

Vždy jsem marně přemýšlel o tom, jak se mohlo stát, že se ve své naprosté většině tak vzdělaný národ, jakým Němci bezesporu v 30. letech 20. století byli,

28.2.2022 v 12:02 | Karma: 28,95 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Jen krátké zamyšlení nad inteligencí a tupostí, a hrdinstvím a zbabělostí.

Každý národ má ve svých řadách inteligenty i tupce, hrdiny i zbabělce. Inteligenti a hrdinové se shromažďují a vyjadřují svůj protest proti špatnostem obyčejně tehdy, kdy to moc, proti které protestují, zakazuje,

17.11.2021 v 11:02 | Karma: 27,54 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přednáška o konopí s incidentem.

Před dvěma dny, 18. října 2021 v 17 hodin, jsem měl přednášku o konopí v Městské knihovně v Písku. Ale než se dostanu k samotnému průběhu a výsledku přednášky, musím zmínit jinou věc.

20.10.2021 v 11:28 | Karma: 25,95 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Quo vadis Bohemica justitia?

Dne 5. října 2021 v osm hodin a třicet minut byla v soudní síni bruntálského okresního soudu započata nová cesta naší justice. V Bruntále byl zahájen soud s vydavatelem a šéfredaktorem velmi populárního magazínu LEGALIZACE,

15.10.2021 v 16:34 | Karma: 28,49 | Přečteno: 720x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Očkování ano či ne? V čem je problém?

V prosinci 2019 vypukla pandemie Covid 19. Dodnes není jasné, jestli příčinou jejího vzniku byli netopýři, nedbalost biochemiků z laboratoří v čínském Wu-chanu, nebo testovací záměr čínských pohlavárů.

15.8.2021 v 12:08 | Karma: 41,87 | Přečteno: 9874x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Omluva čtenářům mého blogu a facebooku.

Ne nadarmo se říká, že než člověk cokoliv vypustí z úst či pera, měl by nad tím aspoň chvíli přemýšlet.

30.7.2021 v 12:38 | Karma: 20,63 | Přečteno: 927x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přichází z Izraele druhý zázrak?

Jsou situace, kdy se i nevěřící modlí za to, aby se stal zázrak. Když vám jede vaše dítě na dovolenou k moři a jejich autobus skončí mimo dálnici na střeše, nebo

27.7.2021 v 13:31 | Karma: 30,53 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis prezidentu České Policie genmjr. Mgr. Janu Švejdarovi.

(Tímto Otevřeným dopisem reaguji na velmi špatnou práci policie v případu podvodníka, který se nás pokusil okrást o velmi vysoké částky peněz. O případu jsem zde již psal.)

11.7.2021 v 13:07 | Karma: 44,47 | Přečteno: 9125x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,00
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik