Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konopí, nová „demokracie“ a její pojetí lidskosti.

Střední Evropa. Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko atd. Všechno země, jejichž obyvatelé jsou dnes a denně přesvědčováni svou politickou reprezentací o tom, že právě oni jsou tou pravou výspou demokracie, lidství, empatie, práva a

 spravedlnosti. A naopak toutéž politickou reprezentací jsou jim představovány jiné země, jako ta největší semeniště netolerance, útlaku, diktátu a naprostého bezpráví.

Jsou nám připomínány časy nesvobody pod hákovým křížem a rudou hvězdou, kdy člověk, který měl jiný názor, než byl ten oficiální, končil ve věznicích, koncentračních táborech, v plynových komorách nebo u popravčí zdi. A hned vzápětí je k tomu dodáváno, že nic takového se již nikdy nesmí a nebude v té výspě lásky, porozumění a tolerance, jakými naše státy prý jsou, opakovat. Je nám tvrzeno, že jsme oblastmi práva a spravedlnosti, a že i zákony, které nám naše práva omezují, jsou koncipovány tak, aby nemohlo docházet k bezdůvodné netoleranci, násilí a nespravedlnosti vůči etnickým a náboženským menšinám, či vůči skupinám lidí, kteří sice vyznávají jiné názory, než jsou právě ty oficiální, ale kteří nijak neubližují jiným, a tak nikdo nemá právo je násilím od jejich názorů a konání odvracet, či je jinak perzekuovat.

Jak je to ale ve skutečnosti?

Nedávno se mi dostalo do rukou únorové číslo slovenského časopisu „Zem a vek“. Je to geopolitický a kulturní měsíčník, který předkládá svým čtenářům k zamyšlení široké spektrum příběhů, myšlenek a názorů.  A tam jsem si, na straně 62, mohl přečíst článek pana Jána Urbana „Spoveď odsúdeného“. Příběh mladého kluka. Jeho jméno z pochopitelných důvodů v tom článku uvedeno není, a tak já mu budu říkat třeba Martin.

Martinovi tehdy bylo patnáct. Velký fanda do hokeje a také aktivní hokejista, student sportovního gymnázia. Kluk, který měl celý život před sebou, a mohl to být pěkný život. Učil se rád a dobře. A těšil se, že po vystudování gymnázia půjde na vysokou školu. Pak ho buď někdo práskl, nebo měl jinou smůlu. Prostě na nějaký podnět u něj našli trochu konopí. On sám se nikdy po třídách či chodbách školy v žádném rauši nemotal. A nemotal se ani nikde po ulicích. Taky to nebyl žádný dealer, který by postával někde u základní školy a zval malá děcka na „jednoho práska“. Přesto byl okamžitě ze školy vyloučen, skončil u soudu a dostal podmínečný trest. Nu a propagandou zblbnutí rodiče se za pomocí psychiatra, který o konopí patrně nevěděl ani to, že je to zelená rostlina, postarali o to, aby nastoupil léčení závislosti na tzv. marihuaně.

Martin naprosto nechápal, co se vlastně děje. Je pravda, že si občas s kamarády dal pár „prásků“ z jointa, ale to bylo vše. Přesto se lékařská obec ústavu rozhodla, že z něj tu předpokládanou závislost dostane, i kdyby jej měla zabít. Nasadili mu silné léky na potlačení abstinenčních příznaků, které ale on neměl. Po pár dnech jejich užívání byl totálně vyřízený. A došlo to tak daleko, že nebyl schopen polknout ani vlastní sliny.

Po skončení „léčby“ z něj byl vyřízený člověk. Na radu rodičů a přátel sice nastoupil na jinou střední školu, ale jeho vůle a motivace byly ty tam. Jeho hlava byla zaplavena jenom myšlenkami na to, jaký horor si díky svým rodičům, přiblblému psychiatrovi a profesorům s myšlením středověkých kněží, musel prožít. Z vlastní zkušenosti ale věděl, že konopí dokáže zmatené myšlenky srovnávat. Že dokáže potlačit vztek, sebelítost a agresivitu, a že díky němu se dokáže na vše podívat z jiné strany. Jakoby zvenčí.

Bylo mu šestnáct, když se vše opět zvrtlo. Tentokrát nebyl „odhalen“ svým učitelem, ale někde venku policistou. Možná to byla náhoda, možná opět zapracoval nějaký „přítel“, a možná byl prostě jen výborným a snadným cílem pro zamindrákovaného „hrdinu“ v policajtské uniformě, který si tak přidal pár kladných bodů ke svému hodnocení. A mašinerie středověku se tentokrát rozběhla na plné obrátky.

Martin byl okamžitě v poutech odvlečen do vyšetřovací vazby. Z cely směl být vyveden pod velmi přísným dozorem jen jednou za dvacet čtyři hodin a to na jednu hodinu. V cele byly vždy dva. Střídali se tam zloději a násilníci přepadávající a okrádající bezbranné lidi. Mnozí z nich neuměli ani číst, ani psát, a tak jim Martin četl jejich dopisy od rodiny, nebo jim naopak dopisy psal. V té cele byl půl roku. Pak dostal na vybranou. Buď podepíše dohodu o vině a trestu, a bude souhlasit s dalším užíváním léků, a dostane „jen“ tři roky vězení. Nebo to nepodepíše a bude v base sedm let.

Znovu připomínám, že tady stále píši o šestnáctiletém klukovi. O klukovi, který nikomu nic neudělal. On nikoho nepřepadával. Nikoho nemlátil a nikoho nezavraždil. On nejdříve chtěl jen vědět, proč mu ti, kteří se denně napájejí alkoholem a denně si vypalují své zobáky cigaretovým kouřem, zakazují vyzkoušet něco jiného. Vyzkoušet rostlinu, kterou lidé pro své zdraví užívali prakticky celou dobu, co na této planetě existují, a pod jejímž vlivem ještě nikdy nikdo nikoho nenapadl, nikomu neublížil a nikoho nezabil. Na rozdíl právě od toho alkoholu, který do sebe nalívali prakticky všichni, které znal. A to včetně mnohých zákonodárců, kteří, patrně proto, aby mohli přijímat ještě lepší zákony, než jaké se jim podařilo vyprodukovat doposud, se i po Poslanecké sněmovně potácejí na nejistých nohách a se skelným pohledem ve své tváři.

Představa sedmi let vězení byla hrůzná. A tak dohodu o vině a trestu, a o dalším užívání léků, podepsal.

Byl umístěn na oddělení pro mladistvé a v cele s ním byli dva vrazi. Ve vězení se choval vzorně. Hlásil se na kde jaké dobrovolné akce, četl a cvičil. Pak dostal nabídku, aby si udělal učňovskou školu. Vysněné sportovní gymnázium a sportovně zaměřená VŠ to nebyla. Ale Martin si dobře uvědomoval, že bez vzdělání nebude nikdy nic, a tak přijal.

Po odpykání tří čtvrtin trestu byl na podmínku propuštěn. To mu bylo devatenáct let. Nečekal na nic a okamžitě odešel do zahraničí. A jak sám píše „Na svoju rodnú krajinu som zanevrel a nikdy sa neplánujem vrátit“.

Taky píše, že dnes žije v zemi, kde je konopí dekriminalizované, a kde postoj lidí ke konopí je diametrálně odlišný od toho na Slovensku. Takže v Česku zcela určitě není.

Patnáct let. Věk hledání vlastního „já“. Věk pokusů a omylů. Věk vzdoru, prvních velkých lásek a zoufalého hledání pravdy. Věk postupného přerodu dítěte v dospělého člověka.

Všichni jsme si jím prošli. Na mnohé z té doby vzpomínáme rádi, a jsou i věci, na které bychom rádi zapomněli. Je to věk velké potřeby lásky, tolerance a porozumění, i když si to tehdy nikdo z nás takto neuvědomoval.  

Tak, jako všichni mladí lidé jeho věku, i Martin hledal odpovědi na věci, kterým nerozuměl. Na které dostával protichůdné odpovědi. A na které mu nikdo z jeho okolí, tím myslím rodiče, přátele a profesory jeho školy, rozumně odpovědět nedokázal.

Fyzicky a mentálně zdravý patnáctiletý kluk nepotřebuje ke svému životu přihlouplá hesla vzývající zářné zítřky, a pro své myšlení nějaké hloupé šablony bez rozumného základu. Příčí se mu, aby jednal podle příkazů dospělých, u kterých dennodenně vidí, že oni sami kde jaké jiné příkazy, zákazy a zákony porušují. Ano, i mladí lidé jeho věku potřebují svůj vzor. A i když se to mnohým nezdá, v naprosté většině případů hledají vzory kladné. Jenže tam, okolo něj, asi nikdo takový nebyl.

Já nevím, kdo byl ten první, kdo Martinovi nabídl, aby vyzkoušel konopí. Ale ono na tom až tak moc nezáleží. Prostě tak, jak jsme kdysi my všichni vyzkoušeli svou první cigaretu, první pivo či skleničku tvrdšího alkoholu, tak dnes spousta mladých lidí chce odzkoušet i konopí. Proč? Nu, proč jsme my zkusili tu svou první cigaretu? Nebo tu první skleničku alkoholu? Přece proto, že to bylo zakázané. A nebylo to jen proto, že jsme před holkama chtěli vypadat dospěleji a mužněji. Chtěli jsme také vědět, proč se nám to zakazuje. A tak jsme to zkusili. Stali se snad z nás všech kvůli tomu notoričtí alkoholici? Nebo snad všichni musíme denně vykouřit několik krabiček cigaret?

Kdyby tehdy, když Martina poprvé chytili, se nejednalo o konopí, ale o cigaretu, tak by se patrně nestalo naprosto nic. A kdyby jednou došel do školy pod vlivem alkoholu, tak by se to patrně vyřešilo poznámkou, pohovorem s rodiči a možná, v tom nejhorším případě, ředitelskou důtkou. Protože se ale jednalo o konopí, o kterém ani profesoři, ani rodiče, ani policajti a ani soudci nevědí naprosto nic, tak se prostě rozhodli kluka zničit. Přiznám se, že když jsem si Martinův příběh přečetl poprvé, tak mi v jeho závěru již jen chybělo řádění bandy církví vyškolených exorcistů, kteří by u něj zahájili proces vymýtání ďábla. Prostě středověk jako vyšitý.

Martin v závěru svého povídání říká: „Stále nerozumím tomu, čím jsem se vlastně provinil. Nikdy jsem nic neukradl, nebyl jsem agresivní, nikomu jsem neublížil. Jen jsem si večer zapálil jednu cigaretu. Buď sám, nebo s přáteli. …. Proč to někomu natolik vadí, že dokáže zavřít dítě do vězení k zlodějům a vrahům, to nechápu.“ A asi není sám. Protože pochopit něco takového může zase jenom ubožák, který to svinstvo vymyslel.

Dnes je Martin někde ve světě. Zatím asi moc dobrou práci nemá, protože mu chybí vzdělání. Proto se hlásí do různých kurzů, aby to alespoň nějak dohnal. Snad se mu to podaří.

Možná teď někteří prohlásí, že něco takového se může stát jen na Slovensku. Rád bych těmto posměváčkům připomněl případ paní Márie Brodské z Rožďalovic. Případ staré paní, které žádné syntetické léky a masti z lékáren na její velmi bolavé nohy nepomáhaly. A tak si každý rok vypěstovala kytku konopí a udělala si z ní mast, která pak pomáhala bezezbytku. Přestože soudce opakovaně tuto paní obvinění zbavil, prokurátor se rozhodl, že to tak nenechá. Podával další a další žaloby, až ji těmito svými neustále se opakujícími útoky dohnal začátkem května 2012 k sebevraždě.

Rožďálovice nejsou nikde na Slovensku. Ty leží jen malý kousek od Prahy. V zemi, o které tak rádi a tak hrdě prohlašujeme, že je srdcem Evropy. Skutečně můžeme být hrdí na vše, co se tady děje?

Autor: Zdeněk Majzlík | pondělí 27.2.2017 15:14 | karma článku: 22,36 | přečteno: 505x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,00 | Přečteno: 2021x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 848x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2473x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7887x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přání oslavenci, a nejen jemu, k narozeninám.

Dnes má pan Babiš narozeniny. Je mu 68 let. A protože si tohoto podnikatele, politika, a hlavně člověka velmi vážím, poslal jsem mu toto přání:

2.9.2022 v 13:56 | Karma: 28,00 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

OTEVŘENÝ DOPIS (NEJEN) NOVINÁŘSKÉ OBCI

Je to již více jak 30 let, co v naší zemi padl totalitní komunistický režim. Po celou tuto dobu je nám, obyvatelům této země, Vámi, redaktory a novináři této země, dáváno najevo, že Vy jste jiní,

25.8.2022 v 18:07 | Karma: 30,83 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé nové a naprosto ekologické vozidlo pro případ nouze.

Stále čtu v novinách, a poslouchám v rádii i v televizi, jak hrozná doba se na nás valí. Nebude plyn, ropa, nafta ani benzín. Zastaví se veškerá doprava.

23.5.2022 v 16:05 | Karma: 21,08 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé znechucení z dění na Ukrajině.

Jsem velmi znechucený z toho, co se v současné době děje na Ukrajině. Skutečně jsem se domníval, že taková svinstva, jaká tam předvádí ta Putinovská soldateska, se již Evropě dít nemohou.

25.3.2022 v 10:23 | Karma: 25,19 | Přečteno: 985x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis ambasádě Ruské federace k situaci na Ukrajině.

Napsal jsem, poslal a zveřejnil otevřený dopis vedoucím činitelům EU, všem představitelům států, kteří jsou členy EU, a také představitelům všech států sdružených do paktu NATO,

15.3.2022 v 15:41 | Karma: 20,21 | Přečteno: 475x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé protiruské aktivity.

Včera jsem nejvyšším představitelům EU, nejvyšším představitelům jednotlivých států EU a nejvyšším představitelům států začleněných do NATO poslal přes jejich ambasády tento otevřený dopis:

14.3.2022 v 18:02 | Karma: 17,37 | Přečteno: 637x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Vladimir Vladimirovič Putin a západní civilizovaný svět.

Denně se v televizi díváme na to, jak ruské zločinecké hordy, které si říkají Ruská Armáda, ničí celé čtvrti měst a celá města bez ohledu na to, že zároveň vraždí civilní obyvatele v nich.

10.3.2022 v 11:20 | Karma: 18,37 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Ukrajina únor 2022, Vladimir Vladimirovič Putin a mé prozření.

Vždy jsem marně přemýšlel o tom, jak se mohlo stát, že se ve své naprosté většině tak vzdělaný národ, jakým Němci bezesporu v 30. letech 20. století byli,

28.2.2022 v 12:02 | Karma: 28,95 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Jen krátké zamyšlení nad inteligencí a tupostí, a hrdinstvím a zbabělostí.

Každý národ má ve svých řadách inteligenty i tupce, hrdiny i zbabělce. Inteligenti a hrdinové se shromažďují a vyjadřují svůj protest proti špatnostem obyčejně tehdy, kdy to moc, proti které protestují, zakazuje,

17.11.2021 v 11:02 | Karma: 27,54 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přednáška o konopí s incidentem.

Před dvěma dny, 18. října 2021 v 17 hodin, jsem měl přednášku o konopí v Městské knihovně v Písku. Ale než se dostanu k samotnému průběhu a výsledku přednášky, musím zmínit jinou věc.

20.10.2021 v 11:28 | Karma: 25,95 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Quo vadis Bohemica justitia?

Dne 5. října 2021 v osm hodin a třicet minut byla v soudní síni bruntálského okresního soudu započata nová cesta naší justice. V Bruntále byl zahájen soud s vydavatelem a šéfredaktorem velmi populárního magazínu LEGALIZACE,

15.10.2021 v 16:34 | Karma: 28,49 | Přečteno: 720x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Očkování ano či ne? V čem je problém?

V prosinci 2019 vypukla pandemie Covid 19. Dodnes není jasné, jestli příčinou jejího vzniku byli netopýři, nedbalost biochemiků z laboratoří v čínském Wu-chanu, nebo testovací záměr čínských pohlavárů.

15.8.2021 v 12:08 | Karma: 41,87 | Přečteno: 9874x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Omluva čtenářům mého blogu a facebooku.

Ne nadarmo se říká, že než člověk cokoliv vypustí z úst či pera, měl by nad tím aspoň chvíli přemýšlet.

30.7.2021 v 12:38 | Karma: 20,63 | Přečteno: 927x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přichází z Izraele druhý zázrak?

Jsou situace, kdy se i nevěřící modlí za to, aby se stal zázrak. Když vám jede vaše dítě na dovolenou k moři a jejich autobus skončí mimo dálnici na střeše, nebo

27.7.2021 v 13:31 | Karma: 30,53 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis prezidentu České Policie genmjr. Mgr. Janu Švejdarovi.

(Tímto Otevřeným dopisem reaguji na velmi špatnou práci policie v případu podvodníka, který se nás pokusil okrást o velmi vysoké částky peněz. O případu jsem zde již psal.)

11.7.2021 v 13:07 | Karma: 44,47 | Přečteno: 9125x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,00
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik