Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Léčebné konopí – úvahy nad posledním vývojem.

Před pár dny jsem na svém Face Booku oznámil, že náš spor s VZP o plné proplácení léčebného konopí naší dceři Martině se blíží ke zdárnému konci.

Právník VZP nejdříve 14. února toto přislíbil ústně před senátem Městského soudu v Praze, následně kontaktoval našeho právníka s písemnou nabídkou. Následovalo několik různě vypjatých emailů, SMS a telefonátů, ve kterých se těchto dialogů, mimo vedení VZP a již zmíněných  právníků, zúčastnil i ministr zdravotnictví Vojtěch. V současné době se pak již připravuje konečná verze Rozhodnutí VZP, ze které naprosto jasně vyplyne, že VZP mojí dceři měsíčně proplatí 180g léčebného konopí o potenci, kterou určí její odborná lékařka. To je alespoň poslední slib, který jsem z úst náměstka a právníků VZP slyšel. Pro ty, kteří náš příběh neznají jen na vysvětlenou dodávám, že Martině již mnoho let žádné jiné léky na tlumení symptomů její nemoci, roztroušené sklerózy, neúčinkují.

Po tomto mém oznámení se na nás snesla velmi příjemná sprška  sympatií a dokonce gratulací. Jeden přítel mi napsal, že konečně můžeme vše hodit za hlavu a užívat si pohody. Doslova tam bylo: “Již žádné ilegální pěstování. Žádný strach z prozrazení a následné vykradení úrody zloději či policií. Již jen pohoda a maximálně tak okopávání ředkviček, rajčat a okurek J, a jednou za měsíc si nechat vypsat nový eRecept.”

Pokud bychom žili třeba v Izraeli nebo v Kanadě, tak by to možná platilo. Jenže my žijeme v Česku.

Co potřebuje pacient, který je na určitých lécích životně závislý? Potřebuje jistotu, že ať se stane cokoliv, on se ke svým lékům vždy dostane. Protože pokud léky nebudou, tak za krátkou dobu nebude ani on.

Jak je to s léčebným konopím a tou jistotou tady  u nás?

Kolik bude v lékárnách léčebného konopí určuje SÚKL. Za prvé tím, že určí jeho cenu, a za druhé tím, kolik ho objedná od dodavatelů. V Izraeli a Německu se objednává na několik let dopředu a jedná se o stovky až tisíce kilogramů. V Česku je to rok od roku a jsou to jednotky kilogramů. Jednou čtyři, podruhé šest, a potřetí třeba nic.

Co to znamená pro pacienta? Pokusím se to dokumentovat na našem případu.

Řekněme, že skutečně vše dobře dopadne a já si každý měsíc pro dceru vyžádám nový eRecept. Desetkrát během roku přijdu do lékárny a desetkrát konopí dostanu. Jenže pojedenácté mi paní lékárnice s mrzutě-účastným výrazem ve tváři sdělí, že bohuže, konopí došlo a nové bude až se SÚKL rozhodne vyhlásit nové výběrové řízení na dodavatele, až pak to konopí naroste, nějaká certifikovaná laboratoř vše překontroluje a pak snad  SÚKL povolí jeho distribuci do vybraných lékáren. Pokud se domníváte, že to není možné, pak bych chtěl všechny upozornit na dnes již naprosto normální situaci v českých lékárnách, kdy prý řádně SÚKLem objednané syntetické léky náhle nejsou. Naposledy na příklad Vigantol, Framykoin, Welbutrin, Elontril atd. Jak to tedy asi může vypadat u léčiva, které nejdříve musí vyrůst?

Dalším problémem je, že eRecept má, od svého vystavení lékařem, platnost pouze dva týdny. Pak se sám zruší. Může se zdát, že dva týdny je dost dlouhá doba, a ža ani marodi se nemají co flákat a do lékárny si mají doběhnout promptně. A ti, co již běhat nemohou, jako na příklad naše dcera, si musí promptně někoho vyslat, aby to udělal za ně. Tak co – v čem by měl být problém? Popíši vám tedy příklad, jehož hlavním hrdinou jsem bohužel já sám. Asi před měsícem mne kontaktoval jeden dovozce léčebného konopí s nabídkou, že nám dá zdarma k vyzkoušení 10g kanadského léčebného konopí  přivezeného z Německa s tím, že pokud by Martině toto konopí vyhovovalo, dokázal by nám do budoucna zajistit jeho neustálý přísun. Vše samozřejmě musí probíhat klasickou cestou “eRecept – lékárna”. My se pak tím zbavíme toho nebezpečí nenadálého výpadku.

Já jsem sice patriot, a pokud se mohu rozhodovat, jestli koupím  zboží české nebo cizí provenience, beru české. Jenže tady, jak jsem již výše zmínil, se nejedná o běžné zboží. A já i dcera potřebujeme nějakou jistotu. Tak jsme se dohodli. Paní doktorka dceři vypsala eRecept a poslala jí ho na email. Dcera neváhala a přeposlala ho mně, abych zařídil vše ostatní. V tu dobu jsme my již ale odjížděli do Kutné Hory, kde jsme si s manželkou chtěli vybrat náš “vánoční dárek”, který jsme si navzájem naježili  (naježit = nadělit dárek od Ježíška). Byl to týdenní pobyt ve welness centru hotelu U kata za velmi vstřícnou cenu. To, že mi přišel nějaký email, jsem zjistil až ve středu večer. Platnost receptu byla do 17. března. Nevzrušoval jsem se. Času stále bylo dost. “Zítra zavolám do lékárny a domluvím se na přeposlání eReceptu.” Bohužel to nevyšlo. Stačilo pár telefonátů o situaci okolo souhlasu VZP s proplácením léčebného konopí dceři, které náhle ukazovaly, že vše se ještě může sesypat. Věc se začala komplikovat a eRecept mi “vypadl z hlavy”. A aby toho nebylo málo, ve čtvrtek večer jsem se něčím nakazil. Točila se mi hlava, klepala se mnou zima, byl jsem slabý jako moucha a soustředit se na cokoliv byl přímo nadlidský výkon. V sobotu jsme odjížděli domů a já jsem byl v takovém stavu, že jsem nevěřil, že skutečně dojedeme. Hned po příjezdu mne manželka nacpala pod peřinu a uvařila mi štoudev čaje. Že by existovalo něco, jako je eRecept, to se v mé mysli nevyskytovalo ani náhodou.

Teprve v pondělí se mi opět trochu rozsvítilo a já jsem se docela vylekal. Do ztráty platnosti našemu receptu zůstávalo pět dnů. Zkrátím to. Vše na konec dobře dopadlo, ale bylo to hodně napínavé. Konopí do lékárny přišlo až předposlední možný den.

Jinými slovy stačilo málo a konopí by nebylo. Jistě, jedná se jen o vzorek, ale totéž se může kdykoliv stát i v případě, kdy se již o vzorek jednat nebude.

Systém, ve kterém se pohybuje jen minimální množství léčebné látky, a který je svými vlastními vnitřními předpisy neustále blokován, není dobrý. Ale je tady ještě jedna věc. Dle velmi střízlivých odhadů v České republice užívá konopí asi jeden milion lidí. A světe div se, naprostá většina z těchto lidí nejsou rekreační huliči, ale lidé se zdravotními problémy, kteří z různých důvodů odmítají tyto své potíže řešit pomocí syntetických léků. Nejsou to tedy lidé, kteří chtějí na konopí vydělávat. Oni jen mají svou velmi dobrou zkušenost s touto léčivkou a nechápou, co je špatného na tom, když si každý rok na své zahrádce vypěstují pár kytek, které je jejich problémů zbaví.

Před pár dny oznámil ministr zdravotnictví Vojtěch svůj plán, jak ještě více zpřístupnit léčebné konopí i nemajetným lidem. Ten plán je založený na úpravě zákona č. 378/2007 Sb. o léčivech, a zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění. Výsledkem by mělo být, že pacient s eReceptem dostane předepsané množství léčebného konopí  za desetinu jeho ceny. Na příklad ten desetigramový vzorek, o kterém píši výše, by náhle i s poplatky nestál 1.419 Kč, ale jen 149 Kč. To je skutečně pokrok o jakém se nikomu z nás ještě před pár měsíci ani nezdálo. A já jsem také, jak panu ministru Vojtěchovi, tak i premiérovi naší zem, panu Babišovi, vyjádřil, nejen za nás, velké poděkování. Ano, je to obrovský pokrok. Bohužel i on má v sobě jedno velké ALE.

Připusťme, že tento návrh projde beze změn k horšímu Poslaneckou sněmovnou, Senátem, a že jej podepíše i president. A připusťme i to, že se v nejbližší době stane skutečností i přání předsedy vlády, které vyslovil při své poslední návštěvě v Izraeli, aby z této země sem k nám přijeli izraelští lékaři s dlouholetými zkušenostmi s léčbou pomocí léčebného konopí, a o tyto své zkušenosti se podělili s lékaři našimi. Co se změní pro ty drobné pěstitele, kteří si každý rok pěstují jednu dvě kytky, aby měli její květy na výrobu té nejúžasnější mastičky na jejich bolavé nohy a sušené lístky na čaj, po kterém se tak pěkně spí? Skutečně se někdo domnívá, že například jedna nejmenovaná ale konkrétní stará paní z Koloděj nad Lužnicí zajede za svou lékařkou do Týna nad Vltavou a ta jí jednou ročně předepíše 60g léčebného konopí? Součástí plánu pana ministra Vojtěcha je totiž i to, že lékaři budou muset velmi pečlivě sledovat vývoj zdravotních potíží svých pacientů, kterým LK budou předepisovat, o úspěších či neúspěších této léčby budou muset psát zpravy a ty odesílat do nějaké centrály, kde se vše bude hodnotit. Prostě takový on-line velmi široký výzkum. Myšlenka je to jistě dobrá, ale zamysleme se nad tím, jáké by to mělo důsledky na ty samotné lékaře, kteří již dnes mají problém časově vše stíhat. A jak by tedy ta paní doktorka z Týna nad Vltavou vykázala do tohoto celostátního výzkumu těch 60g pro paní z Koloděj nad Lužnicí na její mastičku a čaj? Nebo snad tito lidé žádné právo na léčbu konopím nemají? A to na základě čeho? Na základě zákona, který na jedné straně říká, že jsme sice dost inteligentní na to, abychom mohli jít volit své zákonné zástupce, ale dle kterého vzápětí po této volbě se z nás stává stádo tupců, neschopných si určit, čím si budeme léčit své bolavé nohy, špatné spaní, věkem narušenou imunitu a já nevím co ještě?

Jsem rád, že se nad těmito otázkami nezamýšlím jen já sám. Je nás hodně a další přibývají. Budu velice rád, jastliže někdo další po přečtení tohoto mého článku také zamyslí a uvědomí si, že i on, nebo někdo jemu velmi blízký, se také může dostat do situace, kdy jedinou rozumnou volbou bude konopí.

Pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch učinil ve věci léčebného konopí velký krok vpřed. Možná by bylo dobré k podobným krokům vyzvat i další ministry. Například pana ministra vnitra Hamáčka. Skutečně si tento pán stále ještě myslí, že ta paní z Koloděj nad Lužnicí svým konáním ohrožuje vnitřní bezpečnost České republiky?

Autor: Zdeněk Majzlík | neděle 17.3.2019 11:03 | karma článku: 23,64 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2025x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2474x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,02
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik