Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lužice, krásná ves u Hodonína

Pocházíme z Hodonína, ale již dlouhé roky tam nežijeme. Každý rok ale jezdíme za rodinou a přáteli z dětství. Byli jsme i letos od 12. června. V pondělí 14. jsem musel zajet do Lužic.

 Je to jen kousek za Hodonínem. Měl jsem domluvené setkání s jednou mladou ženou, která je stejně postižená jako naše dcera Martina. Má roztroušenou sklerózu a je také na vozíčku. Chtěla vědět něco bližšího o možnosti a formách užívání léčebného konopí na mírnění symptomů této velmi kruté nemoci.

Kdysi, ještě jako malý kluk, jsem přes Lužice jezdil s kamarády podívat se, jak v Mikulčicích pokračují vykopávky dnes světově známého staroslovanského sídliště.  Při tom jsme se hned také vykoupali v tamním neregulovaném toku Moravy.

Proč to říkám.

Tehdy, a ještě dlouho v pozdější době, byly Lužice i Mikulčice vlastně jen průjezdními místy k vykopávkám. Nebylo na nich nic zvláštního. Jen šedé vsi, tak jak bylo tehdy šedé celé Československo. Teď jsem tam nic nepoznával. Šeď nebyla nikde. Pěkné domy s krásnými předzahrádkami. Pěkné a udržované chodníky a cesty. Nikde špína a poházené odpadky.

Když se někam vracíte po dlouhé době, stále máte někde v sobě obraz toho, co jste viděli tehdy, dávno. Tak to bylo i teď se mnou. Jenže z toho ve mně zafixovaného obrazu šedé vsi tady nezbylo vůbec nic.

Povykládal jsem si s mladou ženou, za kterou jsem přijel, řekl jsem jí všechny naše zkušenosti, a rozloučili jsme se. Druhý den jsem jel s manželkou do Lužic znovu. Již ne za někým konkrétním, ale podívat se na vesnici, kde by asi chtěl žít každý, kdo ji navštívil. Dlouhé roky tady každý rok pořádali sešlosti umělců, po kterých zde zůstaly spousty překrásných soch. Dokonce jsme se dočetli, že ty sešlosti museli přestat organizovat prostě proto, že sochy již nebylo kam dávat. Byla to krása. Od kostela vede krásná alej vzrostlých stromu. Mezi nimi, ale nejen tam, jsou sochy od různých autorů a z různých období, umístěny.

Procházeli jsme vesnicí a měli jsme v sobě pocit krásna a pohody.

Domů, do Týna nad Vltavou, jsme se vrátili v neděli 20. června. Čekala nás spousta práce na zahradě. Sekat trávník, vyplet všechny záhony, ostříhat vinou révu atd. Odjíždět v červnu na celý týden kamkoliv, když se staráte o dvanácti-arovou zahradu, to není dobrý nápad. Skončili jsme ve středu a měli jsme toho až nad hlavu. Dělat ve dvaatřiceti stupňových vedrech, to není žádný med.

V noci přišla obrovská bouře, která trvala prakticky až do ranních hodin. Blesky se střídaly ani ne v půlvteřinových intervalech. Nikdy jsem nic takového nezažil. Náš byt v paneláku to přežil. Jen se celou noc nějak klepal. Horší to bylo na naší pečlivě uklizené a napravené zahradě. Vyvrácený strom, poničené oplocení, a vše, co manželka uložila, rozházené nejen po zahradě, ale i po jejím okolí. Žena prohlásila, jako již mnohokrát před tím, že zahradu již nechce. Pak ten nepořádek začala znovu uspořádávat. Já jsem si spolu s klasikem řekl, že „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.“ Pak jsem vzal pilu a šel jsem rozřezávat vyvrácený strom, abych se dostal k poničenému plotu.

Druhý den nás přešly poslední zbytku humoru. Místy, které jsme před týdnem na Hodonínsku navštívili, prošlo tornádo. Vyvrácené stromy, auta poházená jako dětské hračky, odnesené střechy, poničené domy, a celé části vesnic zbořené až do základů. Záběry míst z Lužic, které jsme s manželkou procházeli a které jsme tak obdivovali, teď vypadaly jako Drážďany po bombardování britskými a americkými svazy za druhé světové války. Seděli jsme před televizní obrazovkou a slzy nám tekly jako malým dětem.

Velmi rychle se v televizi objevila možnost poslat peněžitý dar prostřednictvím DMS. Pak se objevila konta Charity a dalších. Do DMS akce jsme se zapojili hned. U těch ostatních kont jsem váhal. Teď jsem nechtěl posílat peníze na cokoliv, ale jen na Moravu pro oběti tornáda. Na štěstí se také objevil k tomu vytvořený účet Krajského úřadu v Brně. Poslali jsme, kolik jsme mohli. A s námi další a další. Vlna solidarity, která se zvedla, nemá u nás obdoby. Dnes je na kontech sbírky pro Moravu víc jak tři čtvrtě miliardy korun. Spousty lidí si také vzaly na svých pracovištích volno a jeli pomáhat tam, kde je teď potřeba každé ruky. Do Hrušek, Moravské Nové Vsi, Lužic, Mikulčic. Kdybych byl mladší, jel bych taky. Jenže ve svých pětasedmdesáti bych tam leda překážel.

Vím, že za jeden rok se vše napravit nedá. Přesto bych si velice přál abychom, až zase za rok pojedeme do Hodonína, viděli, jak se ty strašně poničené vsi opět stávají krásnými, kde by každý, kdo by je byť jen jednou navštívil, chtěl také žít.

A ještě jen dva malé dodatky „pod čarou“:

Tato katastrofa má i své oběti. Ten nejmenší drobeček se ještě ani nestačil narodit. Zemřel se svou matkou, na kterou se zřítila ocelová konstrukce. Jedním z nejstarších je dědeček z hájenky v Hodoníně Na Pánově. Zemřel spolu se svou dvouletou vnučkou, když tornádo tuto hájenku roztrhalo na kusy a její trosky je zavalily. Nezapomeňme na ty, kteří nepřežili.

Dům, ve kterém žije ta mladá žena, se kterou jsem si povídal o účincích léčebného konopí, vyvázl bez pohromy.

Autor: Zdeněk Majzlík | čtvrtek 1.7.2021 10:30 | karma článku: 21,77 | přečteno: 548x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2025x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2474x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,02
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik