Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva mikro-příběhy stejnopohlavních párů a jeden malý úvod.

(Poznámka úvodem : Časopis Roots mne před časem požádal, jestli bych nenapsal svůj názor k problematice manželství a možnosti adopce dětí stejnopohlavními páry. Napsal jsem k tomu tři články.

První jsem se souhlasem šéfredaktora Roots zveřejnil na svém blogu pod názvem: "Názor laika k adopci dětí stejnopohlavními páry." a tento rozpoutal velkou diskusi. Na něj navazuje tento můj druhý článek. Třetí, tedy ten poslední na toto téma, zde uvedu v následujících dnech. Za tu diskusi k prvnímu článku jsem všem velmi vděčný, a budu rád, pokud bude pokračovat. Autor.)

 

Úvod:

Někdy kolem roku 1960, to mi bylo čtrnáct let, probíhal v Paříži soud s lesbickou ženou. Podnětem bylo, že se na veřejnosti líbala s jinou ženou. Dopustila se tím porušení zákona o exhibicionismu a hrozilo jí vězení. Když byla soudem vyzvána, aby vysvětlila své počínání, řekla něco, co velmi změnilo mé tehdejší pubertálně radikální názory na tuto problematiku. Řekla něco ve smyslu „Vy tady ve mně vidíte ženu, která se provinila tím, že miluje jinou ženu. Já ale vím, že žena nejsem. Jsem muž, který se narodil v ženském těle. Nevybral jsem si to a nijak to nemohu ovlivnit. Tento soud není a ani nemůže být spravedlivý.“

Příběh první:

Jmenují se Eva a Gabriela. Je jim málo přes třicet. Eva pochází ze Slovenska. Tam také vystudovala medicínu a dnes pracuje jako lékařka v Ostravě. Prostřednictvím internetu se seznámila se svou životní partnerkou Gabrielou. Ta také vystudovala vysokou školu. Dnes pracuje jako inženýrka kontroly kvality.

Chvíli si dopisovaly, a zjistily, že jejich zájmy i jejich žebříček hodnot je prakticky stejný. Pak se setkaly osobně. A byla z toho láska na první pohled. Po půl roce se rozhodly pro společný život a v roce 2017 oficiálně uzavřely registrované partnerství. Oslavily to se svými rodinami a s přáteli, a byly šťastné.

Jenže k úplnému štěstí jim přeci jen něco chybělo. Ale i to dokázaly vyřešit. Začátkem roku 2019 se jim narodil syn Toník. To JIM bych chtěl zdůraznit. Není jen jedné z nich, je JEJICH. Obě ho milují, obě se o něj bojí, když onemocní, obě se z něj těší, a obě z něj chtějí vychovat príma kluka, který vždy bude vědět, že ony jsou jeho zázemím, oporou, a také otevřenými náručemi v době, kdy bude potřebovat pohladit.

Příběh druhý:

Jmenují se Milan a Bohuslav. I oni se seznámili přes internetovou seznamku. To bylo před čtrnácti lety. Teď již více jak deset let žijí ve společné domácnosti. I tady byly pro jejich vzájemné soužití rozhodující vzájemné sympatie, podobné zájmy a velmi blízký žebříček hodnot. Milan pracuje jako asistent soudce na Krajském soudu. Bohuslav pak jako učitel na gymnáziu. V současné době ale nepracuje. Je na rodičovské dovolené. V srpnu 2019 si totiž osvojili ani ne půlročního chlapce, který byl v té době v krátkodobé pěstounské péči. Jmenuje se František. Vlastně si ho mohl osvojit pouze jeden z nich. U soudu, kde byl jejich případ rozhodován, ale museli být oba. Aby jeden z nich mohl malého Františka osvojit, musel mu k tomu jeho partner dát souhlas. Při tom ale sám k chlapci žádná práva nezískal. Rodičovská práva má k němu jen osvojitel. Proč bylo nutné do procesu osvojování zabudovat tuto hloupou a zlou kličku?

Pro to osvojení se nerozhodli proto, že by je někdo nutil, nebo aby byli „in“. Jako každý normální člověk i v nich je zakódována touha po dítěti. Touha, mít někoho, o koho se mohou starat, koho, když to bude potřeba, mohou chránit, komu mohou předávat své zkušenosti, koho mohou učit žít v této naší společnosti, a kdo již jen tím že je, jim bude dělat život plnější a radostnější.

I oni mají to štěstí, že jsou obklopeni rodinou a přáteli, kteří jim fandí. Nevidí v nich raritu, ale normální pár. Jsou to pro ně rodiče malého Františka

Mohlo by se říci, že oběma párům tedy již nic nechybí. Jenže to není pravda. Jsou jiní než je většina, a tak jim to stát dává znát. Jistě, již jim pro jejich genetickou jinakost nehrozí upálení na hranici, a dokonce ani vězení, ale naši poslanci a úředníci jim stále dávají znát, že se jim na nich něco nelíbí. A tak je diskriminují nesmyslnými zákony a nařízeními.

Když malý Toník nebo František onemocní, nárok na OČR má jen jeho biologický rodič či osvojitel.

Pokud by se jejich nebiologický rodič či ne-osvojitel zeptal lékaře na jeho zdravotní stav, tak se nic nedoví, protože mu to lékař říci nesmí.

Pokud některé z těchto dětí musí zůstat v nemocnici, a je potřeba, aby tam s ním zůstal jeden z jeho rodičů, tak ten nebiologický, či ten ne-osvojitel, to být nesmí.

Stejnopohlavní partneři nemohou mít společné vlastnictví, ale jen vlastnictví podílové.

Nebiologický rodič a ne-osvojitel nemají právo na rodičovskou dovolenou, a sami s dítětem, o které se se svým partnerem starají, nesmí jet na zahraniční dovolenou. Můžete říci, že dovolenou přece mohou trávit spolu. Jenže ne vždy je to tak jednoduché. Znám případ rodičů, kdy jejich dcera trpěla nemocí zvanou cystická fibróza. Lékařem jim bylo doporučeno, aby s ní byli každý rok co nejdéle u moře. A tak se střídali. Táta s ní jel do Chorvatska jako první a za dva týdny jej tam vystřídala jeho manželka.  Toto ale u stejnopohlavních párů není možné.

Pokud v heterosexuální rodině dojde k úmrtí jednoho z rodičů, dítě automaticky zůstává v péči toho druhého z rodičů. A to i tehdy, když není jeho biologický rodič. U stejnopohlavních párů toto neplatí. Nechci přivolávat žádné neštěstí, ale pokud by Toníkova biologická maminka nebo Františkův osvojitel zemřeli, budou muset jejích „registrovaní partneři“ žádat úřady, aby Toník či František byl ponechán v její péči. Budou muset žádat. To znamená, že jim také nemusí být vyhověno. A takto by se dalo pokračovat dál a dál. Je to normální?

Podle průzkumů mezi obyvateli naší země je většina společnosti pro to, aby se tyto nesrovnalosti odstranily. Tím nejjednodušším způsobem by bylo uzákonění manželství stejnopohlavních párů, jak to je na příklad ve Francii, v Rakousku nebo ve Švýcarsku. To ale naši zákonodárci připustit nechtějí. Proč? To mají nějakou niternou potřebu se těmto lidem za něco mstít? A za co? A za co se při tom mstí i těm jejich dětem?

Ano, stejnopohlavní páry se již nemusí skrývat, a dokonce se mohou dobrat i toho, že si smějí osvojit dítě. Vzápětí nato se ale jak tito stejnopohlavní partneři, tak i jejich děti, dostávají do mlýna státem páchané perzekuce. Skutečně je to nutné?

 

(Článek je zde zveřejněn se souhlasem šéfredaktora časopisu Roots.)

Autor: Zdeněk Majzlík | úterý 6.7.2021 10:30 | karma článku: 16,84 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2025x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2474x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

V Černošicích spadlo do bazénku batole, skončilo podchlazené v nemocnici

24. dubna 2024  15:06

V Černošicích spadlo do zahradního bazénku 2,5leté dítě. Na místě zasahovali záchranáři, kteří jej...

Ficova vláda schválila zákon o veřejnoprávní televizi, z RTVS bude STVR

24. dubna 2024  13:08,  aktualizováno  15:04

Slovenská vláda ve středu schválila návrh zákona o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR). Ten...

Za pomoc známým s daňovými podvody dostal šéf finančního úřadu podmínku

24. dubna 2024  15:01

Krajský soud v Brně ve středu opětovně uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,02
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik