Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když zvítězí rozum, logika a lidství.

Když mne před dvěma lety má kamarádka z dětství až z dalekého Norska upozornila na případ otce a syna Šarových ze slovenské Skalice, kteří za to, že syn nasadil do otcova vinohradu 5 či 6 rostlin konopí, dostali po 10ti letech

vězení, tak jsem tomu nejdříve nevěřil. Bylo to tak hloupé a nelidské.  Asi by to mohla být pravda někde v Severní Korey, ale naprosto se to vymykalo chápání člověka ze střední Evropy. Domníval jsem se, že kamarádka naletěla na nějakou fámu či, abych byl in, na fake news, které má v Norsku ukázat Slovensko jako zaostalý a nelidský východoevropský stát, který je potřeba převychovat k obrazu úžasné západní kultury. Také ale tvrdila, že paní Šarová je její kamarádka, a že by jí docela určitě nelhala. Požádal jsem ji tedy o kontakt a nastala e-mailová diskuse. Zkrátím to. Paní Šarová mi poslala kopie rozsudků, a bylo to tak, jak mi to kamarádka řekla. Celou věc ještě dál komplikovaly vztahy paní Šarové s advokáty. Nebyla spokojena s jejich prací a tak je měnila. To na rychlosti možných dalších řízení nepřidá. Nakonec jsme se domluvili, že já na jejich případ formou otevřeného dopisu upozorním paní prezidentku Čaputovou, a zároveň ji požádám, zda by se nad tímto naprosto nenormálním případem nezamyslela a nezvážila možnost udělení milosti. Ten otevřený dopis jsem pak dal na svůj blog, face book, otiskl ho časopis Roots a také některá další média na Slovensku. Z prezidentské kanceláře jsem dostal vyrozumění, že mou žádost zaevidovali a že věcí se budou zabývat. A začaly se dít věci. Vedení věznice, kde si oba páni Šarové odpykávali svůj trest, bylo požádáno o informaci, jak se pánové chovají. Následně byli přemístěni do věznice v Bratislavě. Vypadalo to nadějně. Jenže pak vše jako kdyby usnulo. Zdálo se, že se neděje nic. Pak mi paní Šarová napsala, že i jejich advokát bude podávat žádost o milost. To bylo dobře. Je lepší podat dvě žádosti, než žádnou. Další zpráva přišla z prezidentské kanceláře. Oznamovali mi, že dál se již v řízení o milosti pro oba pány bude postupovat jen na základě žádosti o milost podané jejich právníkem. Nu, proč by ne. Není přece důležité na základě čí žádosti o milost prezidentští odborníci budou jednat. Důležité je, aby jednali, a aby ten nesmyslný rozsudek byl zrušen na příklad právě udělením milosti.

Ale chápal jsem to i z jiného důvodu.

Já jsem ve svém otevřeném dopise srovnával tento rozsudek nad pány Šarovými s rozsudkem, který dne 10. října 1940 vynesl Říšský soud v Berlíně nad mým otcem za odbojovou činnost proti německé Říši. Páni Šarové za pět kytek konopí dostali po deseti letech vězení. Můj táta dostal za odbojovou činnost proti Říši šest a půl roku káznice. Jistě, můj táta, a vlastně i já, jsme měli štěstí v tom, že byl souzený ještě před atentátem na zastupujícího říšského protektora Böhmen und Mähren Reinharda Heydricha. Kdyby to bylo až po atentátu, tak táta by šel od soudu rovnou pod gilotinu, a já bych se nenarodil.

Je samozřejmé, že každý stát se snaží zachovat si tvář, i když se jedná o hloupost, kterou sám spáchal. Pokračovat v jednání o milosti ve stínu tohoto mého srovnání dvou rozsudků dost dobře skutečně nešlo.

Včera jsem dostal od paní Šarové e-mail. Prezidentka Čaputová udělila všem třem (viz vysvětlivka) odsouzeným v této kauze podmínečnou milost. Díky Bohu, přírodě či komukoliv jinému za to, že ještě stále se na vysoká politická místa dostávají lidé, kteří při svém uvažování a jednání používají Rozum, Logiku a také Lidství. A za toto já prezidentce Slovenské Republiky, paní Zuzaně Čaputové ze srdce děkuji. A protože si jen těžko dovedu představit, že by paní prezidentka četla můj blog či facebook, tak jí toto své poděkování napíši na její oficiální e-mail. Snad se k ní dostane a bude ráda, že ji nějaký Zdeněk Majzlík z Týna nad Vltavou chválí. Ale není to jisté. To víte, úředníci jsou všude stejní. A tak je docela možné, že i ten její, který se jí stará o poštu, mou chválu vyřadí z postupu jako nedůležitý. S tím již ale já nic nenadělám.

Vysvětlivka:

V případu nezákonného pěstování konopí ve vinohradu pana Šary ze Skalice byli obviněni tři lidé. Já znám pouze spisy týkající se otce a syna Šarových, a proto jsem se o třetím obviněném a odsouzeném nikde nezmiňoval.

P.S.

Přečetl jsem si po sobě tento článek a došel jsem k názoru, že vypadá, jako bych se chlubil. Tak ještě malý dovětek:

Svůj boj za legalizaci konopí jako léčebné látky jsem zahájil proto, abych zachránil život své dceři, pro kterou je tato rostlina již patnáct let tím jediným lékem, který jí pomáhá, a bez kterého by dnes již nežila. Ten boj jsem vyhrál, ale skončit nemohu. Takových dcer, synů či dalších někomu blízkých lidí jsou statisíce, a když se podíváme přes ten náš plotek, tak miliony. Ti všichni potřebují pomoci. Jistě, tady u nás se již každý, kdo to potřebuje, k léčebnému konopí dostane snadno a za levný peníz. Na Slovensku to je stále legálně neřešitelný problém.

Ale nejsou jen problémy řešitelné konopím. Jsou i jiné, a možná ještě závažnější. A možná ti, kteří by je potřebovali řešit, mají obavy z úřadů či ze zákonů, které jim také dávají vybrat. Dodržovat zákony, nebo udělat vše pro pomoc svému blízkému? A o tom jsou ty moje články a přednášky. Na našem případu a na svém postupu ukazuji, že bojovat se dá i proti státu a jeho některým nesmyslným zákonům. Jestli se mi to daří bez toho, abych nevypadal jako chvástal, to nevím. Pokud se někomu zdá, že ano, pak to nebylo mým úmyslem. A teď pojďme dál a nebojme se.

Autor: Zdeněk Majzlík | čtvrtek 29.7.2021 17:11 | karma článku: 0 | přečteno: 417x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2474x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,02
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik