Zdeněk Majzlík

Konopí, Cannafest a podivnosti tohoto státu.

5. 12. 2016 9:46:57
Minulý měsíc se uskutečnil v Praze největší konopný veletrh na světě, Cannafest Prague 2016.Na ploše 12.500 m2 zde po tři dny vystavovalo 250 firem z celého světa vše, co člověk potřebuje k pěstování této léčivé byliny.

Od semínek všeho druhu a speciálních hnojiv až po speciální pěstební boxy pro ty, kteří nechtějí riskovat návštěvu zlodějů na své zahrádce a tak tuto kytku pěstují pod umělým osvětlením ve svých garážích či na svých půdách. Zrovna tak zde bylo možné obdivovat a zakoupit různé tipy vaporizérů či bongy pro jeho inhalaci, mohli jsme ochutnat výborné konopné pivo, různé sýry s obsahem konopných semínek, konopný chléb či konopnou zmrzlinu. A opět jsme se mohli obdivovat všemožným výrobkům z vláken konopí. Od provazů, lan a plachet, až po boty a překrásné oblečení.

Také zde byly ukázky stavebního materiálu s příměsí konopné drti, který právě díky této příměsi získává vynikající termo-izolační vlastnosti.

V přednáškovém sále pak každý den probíhaly přednášky na téma využití konopí k léčbě zdravotních problémů lidí všeho věku. A bylo koho poslouchat. Z Izraele opět přijali pozvání organizátorů prof. Dr. Lumír Hanuš a prof. Dr. Yehuda Baruch. Z New Yorku přiletěl světoznámý vědec přes biologii a biochemii Dr. Robert Melamede. Ze Slovinska pak tajemník Ředitelství pro infrastrukturu Ministerstva infrastruktury a územního plánování Slovinska Dean Herenda, a také velmi známý slovinský aktivista a bojovník za legalizaci konopí Božidar Radišič. Celkem tam bylo více jak dvacet přednášejících. A bylo úžasné tam sedět a tyto lidi poslouchat. A bylo to hlavně i poučné.

Trochu mne překvapilo, že tam již nebylo tolik policistů, jak jsem byl zvyklý z předchozích ročníků. Sem tam jsem nějakého zahlédl, ale spíše to byla vzácnost. Už se tam prostě o ně nezakopávalo při každém kroku jako dříve. A dokonce ani nefilmovali přednášející, jak to dříve dělali. Proč, to nevím. Mám pro to dvě vysvětlení, ale nevím, které je to správné.

Může být, že policejní velení prostě došlo k závěru, že když se v předchozích ročnících nic špatného nedělo, tak že se nebude dít ani letos, a že tedy posílat tam celou armádu policistů by bylo jen hloupým vyhazováním peněz.

Může ale také být, že tam bylo těch policistů stejně, nebo dokonce i více, jak při minulých veletrzích. A že vidět je prostě nebylo proto, že tam byli vysláni v civilu. Odborně se tomu říká fízlování a v českých zemích má skutečně dlouhou a propracovanou tradici.

Nevím sice, která z těchto variant je ta správná, ale tak nějak si myslím, že ta druhá bude ta správná. Čert ví, proč mám tak nepěkné myšlenky.

Za ty tři dny tento veletrh navštívilo více jak 25.000 návštěvníků nejen z Česka. Veletržní palác, ve kterém se vše odehrávalo, byl prostě nabitý k prasknutí. Přesto ve sdělovacích prostředcích o tom všem proběhla jen minimální zmínka. Přednášeli tam světoznámí vědci. Přesto ani jeden z nich nedostal nabídku od žádné z našich televizí na vystoupení v některém z jejich pořadů.

Na celém světě se problematika konopí, a je jedno jestli jen toho léčebného, či i jeho užívání pro relax a pohodu, velice široce diskutuje, a velké množství států k jeho legalizaci přistupuje i bez požehnání řídících orgánů EU či OSN. Jen v Česku se opět jen potichu vyčkává, kdy to konečně legalizuje i ten předposlední, aby pak nějaký náš hrdinný politik mohl nadšeně vystoupit v televizi s prohlášením, že „tak tedy dobře, my k tomu přistoupíme také“.

Když se v Praze sejde stovka těch, kterým se zavádění EET, ať již z jakéhokoliv důvodu, nelíbí, tak se naši televizní moderátoři mohou přetrhnout, aby o tom velmi dlouho a velmi zasvěceně hovořili.

Když se tam ale sejde dvacet pět tisíc lidí, a celá akce je zaštítěna světoznámými vědeckými kapacitami, tak titíž moderátoři o to málem ani nezakopnou.

V několika přednáškách na této akci bylo opět poukázáno na vyléčení pacientů pomocí konopí i tehdy, kdy tzv. klasická léčba totálně zklamala. A je jedno, jestli se jednalo o rakovinové nádory, epilepsii, cukrovku či jinou nemoc. Rozsah odhalených léčebných účinků cannabisu se totiž každým dnem rozšiřuje, a světoznámí vědci ze zemí, kde se okolo konopí jen nehovoří, ale kde také probíhá jeho seriózní výzkum, jsou jím přímo nadšeni. Našim lidem je ale konopí neustále prezentováno jako něco, co jim může, pokud se jím budou léčit, velmi vážně ublížit.

Nedávno jsem četl závěry jednoho výzkumu ve Spojených státech amerických, ve kterém se říkalo, že většina úmrtí pacientů s rakovinou není způsobena touto nemocí, ale tím, že jejich organismus nedokázal zvládnout vedlejší účinky její klasické léčby radioterapií, chemoterapií a ostatních tzv. klasických léků a postupů.

Když se ale zeptáte těch, kteří nás tak rádi straší nebezpečností užívání konopí, aby vám řekli alespoň jeden jediný případ, kdy konopí zavinilo smrt člověka, tak jsou náhle v koncích. On totiž takový případ nikde na světě doposud zjištěn nebyl a patrně nikdy ani nebude. Protože mortalita při léčbě konopím je nulová. Američtí vědci se pokusili najít jeho hranici mortality na zvířatech. Podařilo se jim to jenom u myší a králíků. Psa se jim již zabít nepodařilo, a to ani skutečně obrovskými dávkami.

Musím se ale přiznat, že když jsem z Cannafestu odjížděl, měl jsem dost smíšené pocity. Ne kvůli samotnému veletrhu. Tam nebylo vyčítat co. Ale tak jsem si nějak uvědomil tu podivnost jednání našich státních úřadů, včetně těch nejvyšších složek policie.

Není to totiž tak dávno, co policisté z Národní protidrogové centrály, ve vzorné spolupráci se svými kolegy z jednotlivých okresů a krajů, rozpoutali přímo štvanici na tzv. growshopy. Co to je? Jsou to obchody, kde si můžete koupit květináče, hnojiva, šlučky, vaporizéry, bongy atd. Ti majitelé grow shopů měli na všechno to zboží, které jim policisté při té akci sebrali, povolení. A prodávali ho bez toho, že by nějak porušovali zákony naší země. Přesto jim vše bylo zabaveno s odůvodněním, že toto zboží by bylo možné použít i k pěstování konopí. Jenže k pěstování konopí stejně tak mohu použít květináče a hnojiva z kteréhokoliv jiného obchodu pro zahrádkaře, nebo květinářství, či dokonce kteréhokoliv zahradního oddělení každého supermarketu, který znám. Tak proč nebyly těmi policisty vyrabovány i tyto obchody?

Dost jsem přemýšlel nad tím, jaký je rozdíl mezi nákupem pěstebních potřeb v grow shopu na jedné straně, a na Cannafestu na straně druhé. Ten rozdíl jsem nenašel. Na obou místech můžete nakoupit naprosto stejné zboží. A přesto jedni a titíž policisté na Cannafestu hlídkují, aby všechny obchody s tímto zbožím probíhaly v klidu a bez zbytečných incidentů, a v grow shopech naprosto stejné zboží zabaví, protože se prý prodávat nesmí. Nejde vám to na rozum? Patrně jste zapomněli, že žijeme v Česku.

V loňském roce mne po mém vystoupení na Cannafestu oslovila jedna paní s tím, že má velmi nemocného syna, který má velké bolesti a běžná analgetika že mu již nijak nepomáhají. Říkala mi, že o konopí sice již slyšela, ale že ona sama k tomu, aby ho svému synovi alespoň na zkoušku dala, že nemá odvahu. Tak jsem se jí zeptal, jestli je pro ni větší problém to, že její syn zbytečně trpí, nebo to, že by mohla mít problémy s policií. Chvíli se na mne jen dívala a nic neříkala. Pak mne požádala, jestli bych jí nemohl poradit, jak to tedy má udělat. Letos mne tam vyhledala znovu. Řekla mi, že ještě v loňském roce sehnala nějaké konopí a nechala si z něj udělat výtažek, kterému se říká Fénixovi slzy. Pak svému synovi večer před spaním dala jednu velmi malou kapičku na piškot a on ji snědl. Tu noc jejího syna žádné bolesti poprvé po dlouhé době nebudily. Druhý den to zopakovali a se stejným výsledkem. Tak to zkusili i přes den. Dnes její syn užívá dvě malé kapičky konopné pryskyřice. Jednu ráno a jednu večer před spaním. A jeho bolesti jsou pryč. Pak mi ještě řekla, že tato léčba jejího syna měla ještě jeden vedlejší efekt. Ani ona již po nocích nad svým synem nepláče.

Autor: Zdeněk Majzlík | karma: 31.93 | přečteno: 1689 ×
Poslední články autora