Konopí a můj otevřený dopis panu ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi

7. 01. 2019 12:53:16
Vážený pane ministře. Dne 17. 12 2018 jsem se zúčastnil jako zástupce pacientské organizace KOPAC jednání Pacientské rady VZP. Náměstek ředitele VZP, ing. David Šmehlík, nám tam potvrdil, že probíhají Vaše jednání

o nalezení takového systému v oblasti dosažitelnosti léčebného konopí, který by umožnil jeho dostupnost všem, kteří by na něj měli speciální recept. Vzpomněl dvě varianty. Buď dotace státu (patrně přímo pacientům), nebo jeho částečné proplácení VZP a to do výše 75%.

Ve Velkých zprávách TV Prima ze dne 5. 1. 2019 byl k této problematice pořad, ve kterém byl prezentován i náš případ. Byl tam rozhovor s naší dcerou, paní Martinou Kafkovou, která je již trvala umístěna v ústavu pro pacienty s RS, a také se mnou a s Vámi. Závěr, který z tohoto pořadu vyplynul, je tentýž, jak jej prezentoval na Pacientské radě VZP ing. Šmehlík.

Vážený pane ministře, pokud by skutečně došlo k tomu, že by se VZP na ceně z lékárny odebíraného léčebného konopí podílela pouze 75%, byl by to samozřejmě krok vpřed, který by tuto léčivku zpřístupnil pacientům, zařazovaným díky svým finančním možnostem do tzv. vyšší střední třídy, ale v žádném případě by se situace nezměnila pro natolik nemocné pacienty, kteří nejen že nemohou se svou nemocí pracovat a tak si vydělávat, ale nemají ani žádný majetek z dřívější doby, který by mohli postupně rozprodávat, aby se mohli léčit. Já jsem i v tom TV pořadu znovu argumentoval případem naší dcery nejen proto, že jej znám do posledního detailu, ale hlavně proto, že se jedná o případ u RS typický. Ti lidé byli ve velké většině již před svým 30. rokem života z pracovního procesu svou nemocí vyřazeni. Oni neměli možnost žádný velký majetek svou prací získat. Naše dcera má po posledních úpravách invalidní důchod ve výši 9.572 Kč. Měsíčně potřebuje 180 – 200 g léčebného konopí. Při ceně 180 Kč/g, která je u českého léčebného konopí v současné době obvyklá, by měsíčně za něj musela zaplatit až 36 tisíc korun. Při 75% účasti VZP pak 9 tisíc korun. Jenže kde by na to dcera, a ostatní pacienti v podobné situaci, vzali? Dceři po zaplacení všech povinných plateb v ústavu zůstává 1200 Kč, ze kterých si ale musí zaplatit oblečení, obutí, hygienické prostředky, další léky atd. Samozřejmě, že jí jako rodiče pomáháme. Jenže to není pravidlo. A i my zemřeme.

Takto nastavený systém dostupnosti léčebného konopí by byl opět velmi nespravedlivý a nemajetné pacienty by opět odsuzoval k utrpení a případné sebevraždě. Když si necháte zjistit, jak často pacienti s RS páchají sebevraždu, protože to utrpení již nejsou schopni snášet, tak to pochopíte.

Mně od sobotního večera telefonují a píší lidé, kteří jsou na tom podobně, jako je naše dcera Martina, a jsou ze závěrů toho TV pořadu naprosto zděšeni. My všichni jsme doufali, a já stále ještě doufám, že ze závěru Vašich jednání by měl vyplynout systém, který již v oblasti zdravotnictví nebude dělit pacienty dle výše jejich kont.

Vážený pane ministře. Pokud nebude přijat systém dostupnosti léčebného konopí takový, jako je tomu v Německu, kdy pacient s patřičným receptem dostane léčebné konopí zdarma, nebo mix systému izraelského a kanadského, který jsem Vám navrhoval, kdy by pacient v žádném případě při platbě za léčebné konopí nemusel vydat větší částku, než je cca 1/10 nejnižšího příjmu v České republice (dle mne tedy max. 800 Kč za plnou dávku 200 g), tak opět bude i po této Vámi diskutované úpravě naše společnost rozdělena na lidi, kteří mají právo na život, a na ty, kteří díky své chudobě toto právo ztratili. A to se já domnívám, že by bylo nelidské.

Já jsem několikrát psal na svých stránkách o tom, že Vy vedete jednání se SÚKL a dalšími orgány s tím, že chcete, aby léčebné konopí bylo skutečně dostupné i nemajetným. Obhajoval jsem Vaše kroky a psal jsem, že Vám věřím. A to se zatím nezměnilo. Sobotní reportáž na TV Prima ale ve mně vzbuzuje obavy.

Prosím, nejde o mne, že když se tyto mé úvahy ukáží býti hloupé a naivní, tak budu před těmi lidmi vypadat jako hlupák. Tady skutečně jde jen a jen o to, že i ti nemajetní pacienti jsou lidé, a mají také právo jako lidé svůj život dožít. To znamená dožít ho bez utrpení, což jim současná medicína, používající pouze syntetické léky, na rozdíl od konopí, neumožňuje.

Jsme součástí EU. Proč i naprosto nemajetní pacienti v Německu mají právo se léčit konopím, a pacienti u nás ne? Jsou snad něco horšího, či méněcennějšího, než jsou ti v Německu?

Pane ministře, já si velice dobře uvědomuji, že Vaše jednání nejsou jednoduchá. A skutečně věřím tomu, že chcete pomoci i lidem. Prosím, nedopusťte, aby se nemajetní nemocní opět stali marginální skupinou, na kterou není potřeba brát ohled.

Velmi bych si přál, aby se nad tímto problémem zamysleli nejen členové dalších politických stran zastoupených v Parlamentu ČR, ale i běžní občané našeho státu. Protože do situace, ve kterém jsme dnes my a tisíce dalších, se mohou dostat i oni. Proto tento svůj email píši jako otevřený dopis, který si budou moci přečíst i běžní občané našeho státu, a zároveň jej přepošlu i na adresy:

Předsedy vlády ČR a předsedu ANO pana Andreje Babiše,

předsedy Senátu ČR pana Jaroslava Kubery,

předsedy PS ČR pana Radka Vondráčka,

předsedy ČSSD a ministra vnitra pana Jana Hamáčka,

předsedy ODS pana Petra Fialy,

předsedy Pirátů pana Ivana Bartoše,

předsedy SPD pana Tomio Okamury,

předsedy KSČM pana Vojtěcha Filipa,

předsedy KDU-ČSL pana Pavla Bělobrádka,

předsedy TOP09 pana Jiřího Pospíšila,

předsedy STAN pana Petra Gazdíka,

předsedkyni Výboru pro zdravotnictví PS ČR paní Věry Adámkové

a předsedy Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu ČR pana Petra Koliby.

Tímto se obracím na Vás, pane ministře, a na všechny výše vyjmenované s prosbou:

Současný stav v oblasti léčebného konopí v České republice je skutečně velmi špatný a nelidský. Prosím neudělejte to, že jeden špatný systém bude nahrazen jiným špatným systémem.

Všem Vám velmi přeji, aby jednání o zdostupnění léčebného konopí všem těm, kteří ho ke své léčbě potřebují, byla úspěšná. Jsem si jistý, že to pak nepomůže jen těm pacientům a jejich nejbližším, ale i Vám všem, protože to naprosto jasně ukáže, že Vám osudy i těch nejubožejších nejsou lhostejny.

V Týně nad Vltavou dne 7. Ledna 2019 Zdeněk Majzlík

Dodatek pro čtenáře tohoto máho blogu:

Vážení přátelé, moje dcera prakticky nikdy neměla zdravotní potíže, když nepočítám zlomenou klíční kost. Závodně tančila, vystudovala konzervatoř, hru na klasickou kytaru, a měla své koncerty, velice ráda a dobře lyžovala. Vdala se, s manželem plánovali rodinu. Pak zakopla tam, kde se zakopnout nedalo a začaly jí brnět prsty. U lékaře se dověděla, že onemocněla progresivní formou roztroušené sklerózy, že nesmí mít děti, a že se musí připravit na to, že skončí na invalidním vozíku. To jí bylo 27 let. Dnes je jí 51, má zcela ochrnuté nohy, z 90% ochrnuté ruce, a částečně ochrnuté dýchací a střevní svalstvo. A prakticky ve všem je zcela odkázána na pomoc druhých. Před 14 lety jí přestaly účinkovat léky na křeče, kruté bolesti a další symptomy její nemoci. Na štěstí se ukázalo, že jí velmi dobře na toto vše pomáhá konopí. Aby ho ona měla, musím já porušovat zákony této země, protože konopí z lékáren je pouze pro novou třídu bohatých. Proč Vám toto píši. Nikdo z nás nečekal, že se dceři může něco takového stát. A stát se to skutečně může kdykoliv komukoliv v této zemi. Tedy i Vám, nebo Vašim blízkým. Prosím, zamyslete se nad tím, co jsem napsal panu ministrovi Vojtěchovi, a co tady, v tomto dodatku, píši Vám. A zvažte, jestli byste to úsilí, které někteří z nás vynakládáme, aby léčebné konopí bylo skutečně dostupné všem, nepodpoříte nějakou svou aktivitou. Na příklad tím, že svůj názor napíšete panu ministrovi, nebo panu premiérovi, či třeba jen svému poslanci a senátorovi. Děkuji Vám.

Autor: Zdeněk Majzlík | pondělí 7.1.2019 12:53 | karma článku: 26.70 | přečteno: 630x

Další články blogera

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma článku: 41.99 | Přečteno: 1984 | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma článku: 28.53 | Přečteno: 821 | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 2435 | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma článku: 32.55 | Přečteno: 1143 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 597 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2080 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 294 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 211 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 179 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2052

Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...