Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konopí a lidé ve stínu podivných zákonů.

Jsme lidé. A od ostatních živých tvorů na této planetě se velmi výrazně odlišujeme. A teď nemyslím svou vizáží, ale svým jednáním. Jsme inteligentní bytosti a řídíme se pravidly, která jsme si sami nastavili.

Prakticky všechna tato pravidla vzešla z víry v bohy, ale řídí se jimi i ti, kteří již dávno žádného Boha nepotřebují. Ta pravidla byla sepsána v tzv. svatých knihách. Židé mají svou Tóru. Křesťané Bibli. Islám má svůj Korán, Hinduisté Rgédu a Budhisté Diamantovou sútru. A mohl bych pokračovat dál.

Řídit se pravidly velmi usnadňovalo život. Bylo to něco, co když lidé dodržovali, tak „nenarazili“.

Je zajímavé, že všechna tato pravidla výslovně zakazovala násilí uvnitř skupiny. A je to pochopitelné. Každé násilí vyvolává násilnou odezvu. A to pro žádné společenství není dobré. Je výhodnější žít s ostatními v míru. Někdo, s kým v míru nežijeme, nám jen stěží pomůže, až to budeme potřebovat. A to se může stát kdykoliv. Můžeme upadnout a zranit se. Můžeme onemocnět. Může nás někdo napadnout. Ve všech těchto a mnohých dalších případech budeme potřebovat pomoc. Tak proč vyvolávat sváry s ostatními? Jistě, je v tom určitá vypočítavost. Ale proč ne? Ta původní vypočítavost nás postupně dovedla až tak daleko, že dnes naprostá většina lidí nenásilí bere jako součást svého Já.

Je zde ale ještě jeden aspekt těchto pravidel. Je to jejich morálnost. Nikde zde nenajdete nařízení, která by vyžadovala něco, co by odporovalo lidské přirozenosti. Co by odporovalo morálce.

Z náboženských Pravidel se postupně staly Zákony. I zde pak mohu napsat, že řídit se zákony nám všem velmi usnadňuje život. A to z naprosto stejných důvodů, jak jsem to již zmínil výše.

No jo, ale co když ty zákony jdou proti sobě? Co když mi jeden zákon nařizuje, abych něco vykonal, ale ten druhý mne pak za to samé chce poslat do vězení? Myslíte si, že to není možné?

V nedávné době jsme mohli v našich sdělovacích prostředcích zaznamenat kauzu otce a syna Koláčných. Jejich žena / maminka má velké zdravotní problémy. Trpí bolestmi, na které jí lékařem předepsané syntetické léky nepomáhají. Je velmi zlá situace, když muž vidí svoji ženu, a syn svoji matku, jak trpí. Kdo něco takového dokáže snášet jen tak, jako divák? Dověděli se, že by jí mohla pomoci konopná mast. Jenže mast, která se dá koupit v lékárnách je šunt, který se nehodí ani na mazání kola. A tak sehnali semínka a zasadili je. Bohužel je někdo udal. Asi některý soused.  Možná ze zlomyslnosti, možná ze „spravedlivého“ rozhořčení. Faktem je, že za pár dnů je přepadli policisté, všechny kytky konopí i již vyrobenou mast jim sebrali, věc předali prokurátorovi a ten je obvinil. Dnes již mají oba muži Koláční soud za sebou. Soud, který je uznal vinnými. Koláčný otec dostal patnáct měsíců na dva roky, Koláčný syn pak třináct měsíců na osmnáct měsíců.

Mohlo by se zdát, že se z toho dostali celkem dobře. Jenže proč by se oni vůbec měli z něčeho dostávat? Oni to konopí nepěstovali pro kšeft. Oni nenabízeli jointy dětem před školou. Oni jen chtěli pomoci svému nejbližšímu člověku. Mámě a manželce. Tak proč za to mají být jakkoliv trestáni?

Než se dostanu k těm podivnostem našich zákonů, tak připomenu ještě jeden případ z dřívější doby, o kterém jsem již kdysi psal. Případ třiašedesáti leté paní Marie Brodské z Rožďalovic.

Paní Brodská měla velké problémy s nohama. Silně jí natékaly a otevírali se jí na nich krvavé rány.  Léky od lékaře jí nepomáhaly. Tak dala na rady a vyzkoušela konopnou mast. A ta pomohla. Otoky se mírnily a krvavé rány se začaly hojit. Tak si sehnala semínka a nasadila si své vlastní rostliny. Z nich pak si udělala vlastní mast. Vše se zdálo být dobré.

Pak ji ale nějaký dobrý soused udal. Vlítli k ní policisté, rostliny sklidili za ni, a sebrali jí i tu již vyrobenou mast. Byla obviněna a musela k soudu. Měla štěstí. Její případ řešil JUDr. Václav Krejčík. Soudce, který i ve svém úřadě zůstal člověkem. Její spis si prostudoval, paní Brodskou vyslechl a pak její případ smetl ze stolu. Bohužel na místě prokurátora již neseděl člověk, ale jen nějaká podivnost s lidskou vizáží. A ten se odvolal. Během pěti let si to zopakoval tři krát. Pak to paní Brodská vzdala a 27. dubna 2012 svůj život ukončila.

Je samozřejmé, že jak policie, tak i prokuratura, okamžitě vydali prohlášení, že to nebylo kvůli jejich perzekuci, a oháněli se jejím dopisem na rozloučenou. Jenže skutečně by paní Brodská sáhla k tomu poslednímu řešení, pokud by nemusela snášet tu neustálou perzekuci?

Ta žena nikdy nepochopila, proč se na ni neustále útočí. Nikdy nepochopila, proč se nemůže léčit tím, co jí skutečně pomáhá, ale má si kupovat nějaké podivné masti, jejichž jediným účinkem bylo, že jí vyprazdňovaly peněženku.

Soudce Krejčík ji tři krát osvobodil a za pravdu mu dal i Nejvyšší soud. Jenže do toho zasahovali i jiní, kterým se takový výsledek nelíbil. Oni měli svou kořist a chtěli ji uštvat. A to se jim povedlo. Uštvali starou a těžce nemocnou ženu.

V současné době se tato štvanice odehrává znovu. Jen případ Brodská, nahradil případ Koláční. Vlastně je zde ještě jeden malý rozdíl. Soudce Krejčík se projevil jako člověk a odmítl se účastnit štvanice na starou a nemocnou ženu. Soudkyně Mgr. Barbora Kocourková tolik odvahy v sobě nenašla. Držela se paragrafů a Koláční je porušili. Tak je odsoudila.

Jenže neměli by i zákony mít určitou morálku? A je morální, aby nám jeden paragraf trestního zákoníku něco nařizoval, na příklad že jsme povinni poskytnout pomoc člověku v ohrožení, a druhý paragraf téhož zákoníku nás za tuto pomoc posílal do vězení?

Otec a syn Koláční byli odsouzeni dle § 283 Trestního zákoníku 40 z roku 2009. V něm se říká, že:

Kdo neoprávněně vyrobí, doveze, vyveze, proveze, nabídne, zprostředkuje, prodá nebo jinak jinému opatří nebo pro jiného přechovává omamnou nebo psychotropní látku, přípravek obsahující omamnou nebo psychotropní látku, prekursor nebo jed, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem.

A pokud se budeme zamýšlet jen nad tím, že skutečně nezákonně vypěstovali zakázané rostliny, a z nich pak vyráběli mast pro někoho dalšího, pak, ať se nám to líbí či nikoliv, je vše v pořádku. Jenže oni tu mast nevyráběli pro zisk. Vyráběli ji pro toho pro ně nejbližšího člověka, který má velké zdravotní problémy, a kterému nic jiného nepomáhá. Mohli oni vůbec konat jinak? Měli na výběr? Já myslím, že ne. A věřte mi, že vím, o čem tady teď píši. Osm let jsem pěstoval konopí pro svou dceru, protože to bylo to jediné, co jí ještě pomáhalo. Dnes již dostává léčebné konopí z lékárny, a tak ho pěstovat nemusím. Ale věřte mi, že pokud by konopí z lékáren opět kvůli nějakému přihlouplému zákonu zmizelo, tak nebudu váhat ani vteřinu a semínka půjdou opět do země.

Ve stejném Trestním zákoníku, který jsem zmínil, je ale ještě jeden paragraf, který, jak se domnívám, by měl být taktéž brán v potaz. Je to § 150, a v něm se říká:

Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Dva zákony téhož zákoníku. Jeden něco nařizuje, jiný nás za to, že ten první uposlechneme, pošle do vězení. Vše záleží na jejich výkladu a na tom, jak si je ten který soudce vykládat chce.

Nu právě – neměli by i soudci nejdříve hodně přemýšlet nad tím, proč někdo něco udělal? Neměli by přemýšlet i nad tím, jestli jejich případné rozhodnutí neodporuje normálnímu lidskému myšlení? Jestli neodporuje naší Morálce?

Prokurátor i zde zavětřil svou kořist a rozhodl se ji uštvat. Umožní mu to odvolací soud?

Autor: Zdeněk Majzlík | úterý 19.11.2019 17:37 | karma článku: 24,35 | přečteno: 380x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,00 | Přečteno: 2021x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 848x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2473x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přání oslavenci, a nejen jemu, k narozeninám.

Dnes má pan Babiš narozeniny. Je mu 68 let. A protože si tohoto podnikatele, politika, a hlavně člověka velmi vážím, poslal jsem mu toto přání:

2.9.2022 v 13:56 | Karma: 28,00 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

OTEVŘENÝ DOPIS (NEJEN) NOVINÁŘSKÉ OBCI

Je to již více jak 30 let, co v naší zemi padl totalitní komunistický režim. Po celou tuto dobu je nám, obyvatelům této země, Vámi, redaktory a novináři této země, dáváno najevo, že Vy jste jiní,

25.8.2022 v 18:07 | Karma: 30,83 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé nové a naprosto ekologické vozidlo pro případ nouze.

Stále čtu v novinách, a poslouchám v rádii i v televizi, jak hrozná doba se na nás valí. Nebude plyn, ropa, nafta ani benzín. Zastaví se veškerá doprava.

23.5.2022 v 16:05 | Karma: 21,08 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé znechucení z dění na Ukrajině.

Jsem velmi znechucený z toho, co se v současné době děje na Ukrajině. Skutečně jsem se domníval, že taková svinstva, jaká tam předvádí ta Putinovská soldateska, se již Evropě dít nemohou.

25.3.2022 v 10:23 | Karma: 25,19 | Přečteno: 985x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis ambasádě Ruské federace k situaci na Ukrajině.

Napsal jsem, poslal a zveřejnil otevřený dopis vedoucím činitelům EU, všem představitelům států, kteří jsou členy EU, a také představitelům všech států sdružených do paktu NATO,

15.3.2022 v 15:41 | Karma: 20,21 | Přečteno: 475x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé protiruské aktivity.

Včera jsem nejvyšším představitelům EU, nejvyšším představitelům jednotlivých států EU a nejvyšším představitelům států začleněných do NATO poslal přes jejich ambasády tento otevřený dopis:

14.3.2022 v 18:02 | Karma: 17,37 | Přečteno: 637x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Vladimir Vladimirovič Putin a západní civilizovaný svět.

Denně se v televizi díváme na to, jak ruské zločinecké hordy, které si říkají Ruská Armáda, ničí celé čtvrti měst a celá města bez ohledu na to, že zároveň vraždí civilní obyvatele v nich.

10.3.2022 v 11:20 | Karma: 18,37 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Ukrajina únor 2022, Vladimir Vladimirovič Putin a mé prozření.

Vždy jsem marně přemýšlel o tom, jak se mohlo stát, že se ve své naprosté většině tak vzdělaný národ, jakým Němci bezesporu v 30. letech 20. století byli,

28.2.2022 v 12:02 | Karma: 28,95 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Jen krátké zamyšlení nad inteligencí a tupostí, a hrdinstvím a zbabělostí.

Každý národ má ve svých řadách inteligenty i tupce, hrdiny i zbabělce. Inteligenti a hrdinové se shromažďují a vyjadřují svůj protest proti špatnostem obyčejně tehdy, kdy to moc, proti které protestují, zakazuje,

17.11.2021 v 11:02 | Karma: 27,54 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přednáška o konopí s incidentem.

Před dvěma dny, 18. října 2021 v 17 hodin, jsem měl přednášku o konopí v Městské knihovně v Písku. Ale než se dostanu k samotnému průběhu a výsledku přednášky, musím zmínit jinou věc.

20.10.2021 v 11:28 | Karma: 25,95 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Quo vadis Bohemica justitia?

Dne 5. října 2021 v osm hodin a třicet minut byla v soudní síni bruntálského okresního soudu započata nová cesta naší justice. V Bruntále byl zahájen soud s vydavatelem a šéfredaktorem velmi populárního magazínu LEGALIZACE,

15.10.2021 v 16:34 | Karma: 28,49 | Přečteno: 720x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Očkování ano či ne? V čem je problém?

V prosinci 2019 vypukla pandemie Covid 19. Dodnes není jasné, jestli příčinou jejího vzniku byli netopýři, nedbalost biochemiků z laboratoří v čínském Wu-chanu, nebo testovací záměr čínských pohlavárů.

15.8.2021 v 12:08 | Karma: 41,87 | Přečteno: 9874x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Omluva čtenářům mého blogu a facebooku.

Ne nadarmo se říká, že než člověk cokoliv vypustí z úst či pera, měl by nad tím aspoň chvíli přemýšlet.

30.7.2021 v 12:38 | Karma: 20,63 | Přečteno: 927x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přichází z Izraele druhý zázrak?

Jsou situace, kdy se i nevěřící modlí za to, aby se stal zázrak. Když vám jede vaše dítě na dovolenou k moři a jejich autobus skončí mimo dálnici na střeše, nebo

27.7.2021 v 13:31 | Karma: 30,53 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis prezidentu České Policie genmjr. Mgr. Janu Švejdarovi.

(Tímto Otevřeným dopisem reaguji na velmi špatnou práci policie v případu podvodníka, který se nás pokusil okrást o velmi vysoké částky peněz. O případu jsem zde již psal.)

11.7.2021 v 13:07 | Karma: 44,47 | Přečteno: 9125x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,00
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik