Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O přístupu k léčebnému konopí v Česku a jinde, a také o jeho nebezpečnosti.

Prakticky den ode dne se ve světě rozšiřuje povědomí lidí o léčebných vlastnostech konopí. Dávno je pryč doba, kdy se používalo jen na potlačení poúrazových, chronických a fantómových bolestí, křečí či odstranění počínající angíny

. Americká armáda již před delší dobou přiznala, že svým veteránům, postižených posttraumatickým syndromem, vydávala již nabalené jointy s vysokým obsahem THC. Předtím vyzkoušela kde co. Marně. Zabralo až to konopí. A bez nebezpečných vedlejších účinků. Izraelci již před lety vyzkoušeli konopí pro zmírnění až potlačení symptomů Parkinsonovi choroby. Po deseti dnech užívání se někteří z pacientů, účastnících se tohoto výzkumu, dožadovali návratu domů, protože příznaky, jako jsou zpomalené pohyby, zhoršení motoriky, nesnadná artikulace, klidový třes či poruchy rovnováhy, bezmála zcela vymizely. Používá se v léčbě pacientů závislých na tvrdých drogách. S velkým úspěchem se provádí pokusy s léčbou epilepsie, poruch autistického spektra, depresí, obezity, alkoholizmu, Crohnovy nemoci. A mohl bych ještě dlouho pokračovat dál.

I u nás podobný výzkum probíhá. A dokonce jsem již četl články, že patříme mezi světové lídry výzkumu léčebných vlastností konopí. Stačí zmínit ICRC (International Clinical Research Center - Mezinárodní centrum klinického výzkum) ve Fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně, vedené MVDr. Ing. Václavem Trojanem, Ph.D., zaměřující se na hledání nových metod, technologií a léčiv pro prevenci, diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních a neurologických onemocnění a poruch, jako jsou selhání srdce, koronární syndromy, hypertenze, srdeční arytmie, spánková apnoe, cévní mozková příhoda či demence a Alzheimerova choroba, nebo ICCI (International Cannabis and Cannabinoids Institute - Mezinárodní institut pro konopí a kanabinoidy) v Praze, vedeném MUDr. Pavlem Kubů, který se věnuje klinickému, aplikovanému i základnímu výzkumu a vývoji personalizovaných léčebných metod, s využitím rostlinných směsí cannabinoidů.  To je moc dobře, a i já, jako hluboce nevěřící, musím říci „Zaplať Pán Bůh“. Mělo by to naznačovat, že doba temna, kdy se naši lékaři šmahem odmítali o konopí vůbec bavit s tím, že „jeho léčebné vlastnosti jsou jen babské řeči“, popřípadě že „marihuana je nebezpečná droga, která otevírá cestu k heroinu“, je definitivně pryč. Jenže tak tomu ještě stále není. Jistě, nejsme na tom jako na Slovensku, aby nám lékař, jehož se jen zeptáme na možnost užívání konopí pro nevyléčitelně nemocného a bolestmi trpícího syna, vyhrožoval policií, ale stále zde máme spousty lékařů, kteří k léčebnému konopí přistupují s velkou nedůvěrou, někteří pak s otevřeným odporem. Nedávno mi napsala paní z Českých Budějovic. Svého odborného lékaře se zeptala na možnost předepsání léčebného konopí na svůj zdravotní problém. Místo vysvětlení, že v tomto se musí obrátit na lékaře s oprávněním léčebné konopí předepisovat, se jí dostalo jen nevrlého odfrknutí, že on se drogami nezabývá. Od lékaře, který analgetika, cytostatika a kortikoidy předepisuje jako na běžícím pásu, je toto konstatování poněkud zvláštní.

Stále mi tady prostě dvě věci chybí.

Tou první je osvěta mezi lékaři. Přiznám se, že naprosto nemám přehled o tom, jak často je v českých odborných medicínských časopisech citován pojem „Léčebné konopí“, a hlavně pak to, jestli do nich své příspěvky dávají odborníci s dlouholetou praxí s tímto léčivem, nebo jiní odborníci, s dlouholetou praxí udržování dobrých vztahů s farmaceutickými firmami, jejichž zájem na rozšíření povědomí o léčebných vlastnostech této byliny je nulový. Reakce mnohých lékařů na sousloví „Léčebné konopí“ ale spíše ukazuje na tu druhou variantu.

Tou druhou pak je osvěta mezi laickou veřejností. Vycházejí zde sice časopisy s konopnou tématikou, jako je Roots, Legalizace, Konopí a další, ale ty si kupují hlavně ti, kteří již o konopí něco vědí, a jen se chtějí dál vzdělávat. Já při svých přednáškách o konopí vždy rozdávám i tyto časopisy, které v rámci propagace dostávám od jejich vydavatelů. Dělám to tak již víc jak osm let. A vždy se tam pak setkávám s údivem velké části mých posluchačů, kteří o tom, že něco takového legálně vychází, nemají ani ponětí. Ještě stále jsou totiž tito lidé přesvědčeni o tom, že kdyby přišli do trafiky, a tam se zeptali „Prosím Vás, máte nějaký časopis o konopí?“, tak by se ztrapnili a ještě by snad na sebe poštvali i policii. To by se mělo změnit. Jenže toto změnit mohou pouze taková média, která jsou denně v pozornosti co nejširší části obyvatel, tedy televizního vysílání. Neměl by to ale být žádný dvouminutový „štěk“. Spíše si to představuji jako diskusní pořad odborníků, jako je Česko-Izraelský vědec světového věhlasu RNDr. Lumír Ondřej Hanuš, přednosta oddělení léčby bolesti z FN U svaté Anny v Brně MUDr. Radovan Hřib, či přednostka MS centra v Teplicích MUDr. Marta Vachová, a které by moderoval rozumný moderátor, který by tam nechtěl předvádět jen sám sebe. V žádném případě by se tedy již nemělo opakovat to, co ve čtvrtek 7. 12. 2017 na ČT1 ve svém pořadu „Máte slovo“ předvedla moderátorka Michaela Jílková.

Ještě jedna věc mne zlobí. Velmi dobře chápu, že u každého nově vyvinutého syntetického léku je potřeba dlouhého a velmi pečlivého zkoumání, aby se včas odhalily jeho nebezpečné vedlejší účinky. Stačí si jen připomenout tragédii z 50. let minulého století s lékem Contergan, s účinnou látkou Thalidomid v Německu a některých dalších zemích. Tento lék byl podáván těhotným ženám pro uklidnění a usnadnění porodu. Výsledkem pak bylo narození více jak 17 000 deformovaných dětí, kterým chyběly končetiny, či byly jinak postižené. Bylo tedy jen dobře, že tento „lék“ vůbec nebyl na území tehdejšího Československa vpuštěn. Jsou ale potřeba tak přísná opatření dělat i s léčebným konopím? Do dnešního dne nebyly při jeho podávání zjištěny naprosto žádné nebezpečné vedlejší účinky. Není znám ani jeden jediný případ úmrtí z důvodu jeho předávkování. Přesto se u nás stále zkoumá i to, co již jinde je dávno vyzkoumáno. Izraelští lékaři mají pro jeho předepsání výběr z devíti druhů kultivarů. U nás mají výběr ze dvou druhů.  V Česku bylo konopí zařazeno mezi léčiva v roce 2013, a v loňském roce ho lékaři předepsali necelých 67 kg. V Německu bylo mezi léčiva zařazeno v roce 2017, a přes lékárny ho loni prošlo přes 10 000 kg.

A jak bychom dopadli při srovnání s Izraelem?

V roce 2020 bylo v Izraeli prodáno 28,7 tun léčebného konopí. K prosinci 2020 má licenci na jeho užívání 80 300 pacientů, což představuje nárůst přibližně o 35% ve srovnání se stejným obdobím předcházejícího roku, a nárůst o přibližně 3,9% ve srovnání s předchozím měsícem. To vyplývá z nejnovějších údajů o licencích pro pacienty, zveřejněných oddělením pro léčebné konopí na ministerstvu zdravotnictví v Izraeli. Objem spotřeby LK pacienty se neustále zvyšuje. V prosinci 2020 ho bylo v Izraeli spotřebováno přibližně 2,85 tuny. Asi 84% pacientů dává přednost použití nejjednodušším způsobem - kouření květenství. Asi 16% dává přednost extrakci a část pacientů dává přednost inhalátorům. Podle údajů byla většina licencí vydána pro věk 46–65 let, přičemž věk 20–45 let byl výraznější při dávkách 20–50 gramů. Lidé ve věku 70 a více vystupovali při nízkých dávkách 11–20 gramů. Asi 60% pacientů dostává dávku až 30 gramů, a přibližně 40% pacientů dostává dávku až 60 gramů.

Nabízí se otázka, proč prostě skutečně nepřevezmeme tyto zkušenosti izraelského zdravotnictví a neimplementujeme je do toho našeho? Co tomu brání? Bohužel se odpověď přímo nabízí.

U léčby migrén, chronických, fantómových a menstruačních bolestí, spasmatických stavů, nauzeí atd., každý jeden gram předepsaného a vydaného léčebného konopí totiž nahrazuje ne jeden, ale až desítky gramů syntetických preparátů. A nejen to. Dokonce dochází i k úplnému odstranění některých z těchto zdravotních problémů, a tím k úplnému vysazení užívání syntetických léků. A to je asi pro někoho velmi nepříjemný vývoj.

Konopí je skutečně velmi nebezpečné. Jenže ne pro pacienty, ale pro farmaceutické firmy, kterým kazí kšefty.

Autor: Zdeněk Majzlík | středa 3.3.2021 14:37 | karma článku: 17,34 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,00 | Přečteno: 2022x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 848x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2473x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přání oslavenci, a nejen jemu, k narozeninám.

Dnes má pan Babiš narozeniny. Je mu 68 let. A protože si tohoto podnikatele, politika, a hlavně člověka velmi vážím, poslal jsem mu toto přání:

2.9.2022 v 13:56 | Karma: 28,00 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

OTEVŘENÝ DOPIS (NEJEN) NOVINÁŘSKÉ OBCI

Je to již více jak 30 let, co v naší zemi padl totalitní komunistický režim. Po celou tuto dobu je nám, obyvatelům této země, Vámi, redaktory a novináři této země, dáváno najevo, že Vy jste jiní,

25.8.2022 v 18:07 | Karma: 30,83 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé nové a naprosto ekologické vozidlo pro případ nouze.

Stále čtu v novinách, a poslouchám v rádii i v televizi, jak hrozná doba se na nás valí. Nebude plyn, ropa, nafta ani benzín. Zastaví se veškerá doprava.

23.5.2022 v 16:05 | Karma: 21,08 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé znechucení z dění na Ukrajině.

Jsem velmi znechucený z toho, co se v současné době děje na Ukrajině. Skutečně jsem se domníval, že taková svinstva, jaká tam předvádí ta Putinovská soldateska, se již Evropě dít nemohou.

25.3.2022 v 10:23 | Karma: 25,19 | Přečteno: 985x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis ambasádě Ruské federace k situaci na Ukrajině.

Napsal jsem, poslal a zveřejnil otevřený dopis vedoucím činitelům EU, všem představitelům států, kteří jsou členy EU, a také představitelům všech států sdružených do paktu NATO,

15.3.2022 v 15:41 | Karma: 20,21 | Přečteno: 475x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Mé protiruské aktivity.

Včera jsem nejvyšším představitelům EU, nejvyšším představitelům jednotlivých států EU a nejvyšším představitelům států začleněných do NATO poslal přes jejich ambasády tento otevřený dopis:

14.3.2022 v 18:02 | Karma: 17,37 | Přečteno: 637x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Vladimir Vladimirovič Putin a západní civilizovaný svět.

Denně se v televizi díváme na to, jak ruské zločinecké hordy, které si říkají Ruská Armáda, ničí celé čtvrti měst a celá města bez ohledu na to, že zároveň vraždí civilní obyvatele v nich.

10.3.2022 v 11:20 | Karma: 18,37 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Ukrajina únor 2022, Vladimir Vladimirovič Putin a mé prozření.

Vždy jsem marně přemýšlel o tom, jak se mohlo stát, že se ve své naprosté většině tak vzdělaný národ, jakým Němci bezesporu v 30. letech 20. století byli,

28.2.2022 v 12:02 | Karma: 28,95 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Jen krátké zamyšlení nad inteligencí a tupostí, a hrdinstvím a zbabělostí.

Každý národ má ve svých řadách inteligenty i tupce, hrdiny i zbabělce. Inteligenti a hrdinové se shromažďují a vyjadřují svůj protest proti špatnostem obyčejně tehdy, kdy to moc, proti které protestují, zakazuje,

17.11.2021 v 11:02 | Karma: 27,54 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přednáška o konopí s incidentem.

Před dvěma dny, 18. října 2021 v 17 hodin, jsem měl přednášku o konopí v Městské knihovně v Písku. Ale než se dostanu k samotnému průběhu a výsledku přednášky, musím zmínit jinou věc.

20.10.2021 v 11:28 | Karma: 25,95 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Quo vadis Bohemica justitia?

Dne 5. října 2021 v osm hodin a třicet minut byla v soudní síni bruntálského okresního soudu započata nová cesta naší justice. V Bruntále byl zahájen soud s vydavatelem a šéfredaktorem velmi populárního magazínu LEGALIZACE,

15.10.2021 v 16:34 | Karma: 28,49 | Přečteno: 720x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Očkování ano či ne? V čem je problém?

V prosinci 2019 vypukla pandemie Covid 19. Dodnes není jasné, jestli příčinou jejího vzniku byli netopýři, nedbalost biochemiků z laboratoří v čínském Wu-chanu, nebo testovací záměr čínských pohlavárů.

15.8.2021 v 12:08 | Karma: 41,87 | Přečteno: 9874x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Omluva čtenářům mého blogu a facebooku.

Ne nadarmo se říká, že než člověk cokoliv vypustí z úst či pera, měl by nad tím aspoň chvíli přemýšlet.

30.7.2021 v 12:38 | Karma: 20,63 | Přečteno: 927x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Přichází z Izraele druhý zázrak?

Jsou situace, kdy se i nevěřící modlí za to, aby se stal zázrak. Když vám jede vaše dítě na dovolenou k moři a jejich autobus skončí mimo dálnici na střeše, nebo

27.7.2021 v 13:31 | Karma: 30,53 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis prezidentu České Policie genmjr. Mgr. Janu Švejdarovi.

(Tímto Otevřeným dopisem reaguji na velmi špatnou práci policie v případu podvodníka, který se nás pokusil okrást o velmi vysoké částky peněz. O případu jsem zde již psal.)

11.7.2021 v 13:07 | Karma: 44,47 | Přečteno: 9125x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,00
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik