Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

P95e61t59r 32M91a62l45ý

29. 3. 2018 16:45

Podobné čáry, jen ne tak klikaté, mi vznikly, když jsem fotil nasvícené památky Prahy. Do toho trochu sněžilo a já jsem zapomněl vypnout blesk. Padající vločky pak na snímku vypadají jako svítící čáry.

Napadá mě, že tam mohl poletovat nějaký hmyz. Pokud byla dost dlouho otevřená závěrka (máznuté mraky tomu nasvědčují) a zároveň si tu scénu foťák přisvítil, mohlo lesklé tělíčko mouchy nebo brouka „nakreslit“ takovéto stopy.

0 0
možnosti
MA

Podobný snímek se mi také podařil pří focení novoročního ohňostroje. Při závanu větru a otevřené expozice došlo k mírnému pohnutí stativu.

0 0
možnosti
WW

Naprosto nezávisle na některých diskutujících, kteří již exaktně popsali příčinu, je v tom delší expozice a pohyb fotoaparátu těsně před ukončením snímání (stopy jdou od zdrojů světla nikoliv do nich) . Silnější a světlejší stopu vytvořil Měsíc, slabší nebo tenkou stopu odraz od zábradlí a vzdálená světla jakoby mezi zábradlím od sodíkových výbojek. Dynamika pohybu je pěkné zaznamenaná ve světlosti stop atd. Pokud experimentujete s dlouhou expozicí, zkuste se stativem fotit moře a příboj - budete překvapen. ;-)

1 0
možnosti
MS

Proč ale stejný úkaz nevznikl na fotkách 3,4, které mají zhruba stejné světelné podmínky ?

0 0
možnosti
Foto

Pokusil jsem se dát si Váš obrázek s ,,efekty" do max. rozlišení. ,,Větší světel. úkaz (bod) vpravo nahoře by nevylučoval pavouka na jeho vzduchem nesených vláknech;-)

0 0
možnosti
ZM

To je zajímavé vysvětlení. Bohužel to již nejsem schopen ověřit.

1 0
možnosti
JS

Vysvětlení jevu je velice jednoduché. Je to klasický příklad fotografie, která vznikla tak, že se fotoaparát při dlouhé expozici pohyboval, přičemž k pohybu s největší pravděpodobností došlo před koncem expozice. Expozice ještě probíhala, ale fotoaparát byl zvednut z pevné podložky. Pohyboval se odhadem do pěti vteřin.

Průměr tlusté světené čáry přesně odpovídá průměru Měsíce na obloze, jestliže je použit minimální nebo žádný zoom. Nenechte se zmást tím, že světlo Měsíce je mnohem větší. Je to tím, že při dlouhé expozici signál na čipu "přetekl" a zdánlivě zvětšil průměr nejintenzivnějšího zdroje světla. Tenčí čáry pak odpovídají nejen odrazům světla od zábradlí, ale také světlům dále v krajině. Při pohybu byla světla na čas zakryta prknem zábradlí a pak zase odkryta, proto se dráhy čar neshodují.

Na prknech zábradlí je také názorně vidět, že změnou polohy fotoaparátu při probíhající expozici získala jakoby větší objem, respektive tzv. "ducha", který se projevuje jako "mlžná" horní hrana zábradlí.

Někteří fotografové tento jev používají záměrně a vytvářejí tak abstraktní obrazy. Říká se tomu malování světlem. Přičemž pohybovat lze jak fotoaparátem, tak zdrojem světla.

1 0
možnosti
JZ

No vida, je to tak prosté, a tolik matematiků a jiných hlavounů na to nepřišlo:-).

0 0
možnosti
TD

Ta hlavní světelná stopa vede přímo do Měsíce, takže bych si tipnul, že jste omylem pokládal foťák s již spuštěnou expozicí a stopa vznikla tím, jak jste s ním pohyboval a zaměřoval scénu. Hlavní stopa je Měsíc a ty malé vedlejší stopy jsou odlesky na zábradlí, které jsou vidět na snímcích 3 a 4, resp. světélka na kopci v dálce.

1 0
možnosti
ZM

Ty odlesky na zábradlí mají původ v osvětlení chodníků pod hotelem. Je to odraz od budovy. Normálně to vidět není. Ale s tou dlouhou expozicí se to projeví.

0 0
možnosti
Foto

R^ Dobré téma. Vysvětlení nemám. Avšak, ...Na venkovní kameře na domu se mě občas v noci objevuje cosi podobného. Jak za měsíč. svitu, tak i za úplné tmy, pak ovšem v ,,infra". Tam však vím, oč jde. O pavouka a jeho pavučinu. Zdali v té době necestovali vzduchem např. pavoučci poutníčci, to asi těžko soudit.

0 0
možnosti

Řekl bych, že jste manipuloval s foťákem se stále otevřenou závěrkou.

0 0
možnosti
ZM

Myslím si, že ne, ale v každém případě to v srpnu vyzkouším. Jen se teď musím podívat, jestli opět bude úplněk. Ale když nebude, odzkouším to i s menším Měsícem. Díky.

1 0
možnosti
MS

Možná se před objektivem odehrál kopulační taneček dvou můr. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,00
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik